Skandalen om OW Bunker dag for dag

ShippingWatch gennemgår udviklingen af det, der tegner til at blive en af nutidens største erhvervsskandaler: Kollapset i OW Bunker. Siden optakten i oktober, til nyheden landede som en bombe i starten af november og til i dag.
Foto: OW Bunker
Foto: OW Bunker
AF OLE ANDERSEN OG TOMAS KRISTIANSEN

Oktober 2014: Optakten

Kollapset i OW Bunker begynder reelt, mens kun få individer i virksomheden er vidende om de transaktioner, der fører til konkursen den 7. november 2014.

Men engang i oktober lægger CEO Jim Pedersen maksimalt pres på den tidligere kreditchef, Kenneth Rosenmeyer, for at få ham akut tilbage til virksomheden igen. Noget synes at være helt galt.

OW Bunkers topchef hentede oprydder hjem i oktober

Mandag den 3. november forstår Jim Pedersen angiveligt omfanget af de spekulationer i gasolie-kontrakter, der er sket fra hovedkontoret i Nørresundby. Han sætter sig ind i sin bil og kører ud til tidligere kreditchef Jane Dahl Christenen og fyrer hende ifølge ShippingWatchs kilder. Herefter indkalder han bankerne til krisemøde.

5. november: Børspausen

Onsdag formiddag holder OW Bunker møde med bankerne. I løbet af mødet begyder mere og mere, at tyde på, at bankerne stadig bakker op om bunkervirksomheden. Men så sker der noget uventet:

Pludselig bankede det på døren hos OW...

Chefen for datterselskabet Dynamic Oil Trading, Lars Møller, er kommet hele vejen fra Singapore for at fortælle om et uventet tab på 125 mio, USD, som stammer fra den nødlidende kunde Tankoil.

Lidt i kl. 12 tikker en meddelelse ind på fondsbørsen i København. Al handel med aktierne i bunkerselskabet OW Bunker er sat på pause. En forklaring ville følge hurtigst muligt, stod der.

OW Bunker sat i børspause

OW Bunker genansætter risikochef

Kort tid efter kan ShippingWatch løfte sløret for, hvad det hele handler om med to artikler; Først at Kenneth Rosenmeyer er tilbage, selvom han havde svoret det aldrig ville ske igen, og senere på dagen den endelige nyhed om, at OW Bunker var truet af et gigantisk tab i Singapore.

OW Bunker trues af gigantiske tab i Singapore

Lige inden midnat, kl. 23:44, sender OW Bunker en meddelelse til fondsbørsen med oplysninger om svindel i Singapore og de samlede potentielle tab på 275 mio. USD. OW Bunker oplyser også, at Jane Dahl Christensen er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

6. november: Redningsforsøget

OW Bunker: Vi er blevet bedraget for 125 mio USD

Kl. 07:28 torsdag morgen forsøger ledelsen nærmest desperat at redde virksomheden. OW Bunker meddeller, at det ikke er lykkes at opnå en aftale med syndikatbankerne, og at man derfor har besluttet at anmelde en rekonstruktion ved skifteretten i Aalborg.

OW Bunker er kollapset 

Forstå OW Bunker-skandalen på to minutter 

Singapore-chef udpeget som bagmand i OW-skandale 

Her er bankerne med mia i klemme i OW Bunker 

Rederier i kapløb efter OW Bunkers erstatning 

OW-insidere tjente op til 88,1 mio ved børsnotering 

"OW Bunker en nedsmeltning af nukleare dimensioner"

7. november: Konkursen

Virksomheder, rederier, konkurrenter, kunder og ikke mindst de 600 ansatte er rystede. En skandale i dansk og internationalt erhvervsliv tegner sig.

Pilen peger nu på Lars Møller og endnu en chef i Dynamic Oil Trading. Men de benægter.

Kl. 19:02 om aftenen indgiver OW Bunker konkursbegæring.

Hvordan kan OW Bunker have tabt 1,7 mia kr? 

Medie: OW's Singapore-chefer benægter svindel 

Medie: Singapore-chefer mener OW-ledelsen kendte til det hele 

OW Bunker: 272 sider langt prospekt – intet om selskab bag kæmpetab 

Advokat for OW Bunker-mistænkte afviser bedrageri 

OW Bunker indgiver konkursbegæring  

8. november: Farlige kreditter

Sagen begynder at blive rullet op: Kredit til særligt én kunde i Singapore har været med til at rive tæppet væk under selskabet. Konsekvenserne kan bliver enorme.

OW Bunker var bank for underleverandør 

OW Bunkers krak trækker blodige spor i olieselskaber 

9. november: Skandalen er to sager

Søndag kan flere medier fortælle, hvordan Altor, kapitalfonden bag OW Bunker ikke ønskede at redde selskabet, mens flere af OW Bunkers kreditorer med Nordea i front var klar til at finde en løsning på de massive problemer ifølge Finans.dk.

OW Bunkers topchef hentede oprydder hjem i oktober 

10. november: Mødet med medarbejderne

CEO Jim Pedersen har ikke kommenteret forløbet eller talt med den store medarbejderskare i Nørresundy. Det gør han mandag kl. 11. Bankerne ser ud til at klare frisag, mens nogle aktionærer har tabt rigtig mange penge. Samtidig går Singapores myndigheder ind i sagen og undersøger Tankoils nedtur.

Jim Pedersen forklarer sagen til OWs ansatte

Singapore går ind i skandalen om OW Bunker  

Banker kommer tørskoet i land fra OW Bunker-forlis

Kunde købte for 56,4 mio kr aktier i OW Bunker tre dage før kollaps

11. november: Gamblingen

Ledelsen i OW Bunker har tilsyneladende i stor stil har overskredet sin egen risikogrænse, som blev præsenteret i børsprospektet for selskabet. Samtidig er det det samme advokatfirma, Plesner, der blåstemplede børsintroduktionen af OW Bunker, som nu skal rydde op efter konkursen.

Avis: OW Bunker brød egen risikogrænse

Advokater bag børsnotering af OW Bunker skal rydde op efter kollaps 

Singapore: OW Bunkers fald skaber minimal forstyrrelse 

 

12. november: Opgøret starter

Samarbejdspartnere i Singapore trækkes med i faldet. Datterselskabet Dynamic Oils optur fra 2012 skete parallelt med Tankoil, som der var givet de fatale kreditter til. Vanguard Energy er gået konkurs, mens Tankoil har indstillet leverancerne. Samtidig går opgøret for alvor i gang. Skibe over hele verden bliver beslaglagt. Singapore er hårdt ramt.

OW Bunker kreditor beslaglægger 15 skibe 

OW Bunkers partnere faldt på stribe i Singapore

OW Bunker førte lokal leverandør op i top 10 

Skandalen i OW Bunker skaber kaos i Singapore

 

13. november: Milliard-krav

Den første opgørelse over tabene i OW Bunker er en liste fra 100 internationale olieselskaber og bunkervirksomheder. Alene kravene fra de 20 største beløber sig til mere end en milliard kroner. Singapore-selskaber er hårdt ramt. Flere danske selskaber er med på listen.

100 olieselskaber har milliard-krav mod OW Bunker 

OW Bunker-ansatte udsat for pres i udlandet

 

14. november: Regnskabet

Hvis pensionskasserne og de øvrige investorer havde læst Dynamic Oil Tradings regnskab, havde de måske tøvet. ShippingWatch offentliggør selskabets regnskab, der også viser, at Nordea og 12 andre banker kendte alt til OW Bunkers skjulte Singapore-selskab.

Her er OWs skjulte gigantforretning i Singapore 

Nordea kendte alt til OW Bunkers skjulte selskab

 

18. november: Lars Møller svarer igen

CEO for Dynamic Oil Trading (DOT) i Singapore, Lars Møller, tager nu til genmæle via sin advokat: "Ledelsen har vidst, hvad der foregik," fastslår han over for ShippingWatch. Den hollandske ING bank sætter tommelskruerne på rederierne og kræver, at olieregningerne betales til dem. Men de er ikke de eneste, der mener, de har krav på pengene.

Lars Møller tager til genmæle over for OW Bunkers ledelse

Bank presser rederier hårdt for OW-tilgodehavender 

OW-kreditorer jagter skibe i Singapore

 

19. november: Rederierne vil sikre sig

Listen er lang over danske rederier, som er usikre på, om de inden længe modtager en regning efter OW Bunkers kollaps. "Det er som at tage et udpluk af medlemslisten i Danmarks Rederiforening fra en ende," lyder det.

Danske rederier arbejder på at sikre sig mod OW-krav

Optagelser dokumenterer OW Bunker garantier

 

20. november: Bestyrelsen svarer igen

Kreditten til Tankoil i Singapore på 125 millioner USD har aldrig været forelagt eller godkendt af bestyrelsen," fastslår OW Bunkers bestyrelse, der for første gang tager stilling til sagens substans.  ShippingWatch kan offentliggøre kreditorernes Top-100.

OW Bunkers bestyrelse svarer igen: Vi er rystede

Her er samtlige 100 kreditorer med krav mod OW Bunker  

Aegean: Vores krav mod OW Bunker er mindre

 

21. november: DOTs vedtægter blev ændret

Dynamic Oil Tradings (DOT) direktør Lars Møller underskriver en vedtægtsændring for DOT få uger inden OW Bunkers kollaps.. Indholdet skaber stor undren hos juridiske eksperter. "Selskabet begrænser sit ansvar," siger en professor. Men Lars Møller kan ikke huske ændringen.

Lars Møller ændrer DOTs vedtægter få uger før konkurs

OW risk manager: Det var spekulation

 

24. november: Pensionskasser kulegraver sagen

ATP og PFA har sat sig i spidsen for et konsortium af professionelle investorer, der vil kulegrave OW Bunkers konkurs og finde skyts til en eventuel retssag.

Pensionskæmper kulegraver OW Bunkers kollaps

Medie: Topfolk skjulte kæmpe-kredit 

Fyret risikochef i OW Bunker: Sandheden skal frem 

 

25. november: Carnegies rolle

Investeringsbanken Carnegie har flere gange handlet flere OW Bunker-aktier lige inden dårlige nyheder, skriver Børsen.  Handelsdata viser, at Carnegies kunder i højere grad var købere end sælgere af OW-aktier.

Avis: Carnegie solgte ud før OW-kollaps

Carnegie: Vi havde både købere og sælgere i OW Bunker

Altor afviser opbakning til pensionskasser i OW-krak

 

26. november: De første tab hos rederierne

Flere danske og udenlandske rederier regner med, at OW Bunkers kollaps kommer til at koste dem et million-tab i år og har allerede hensat penge i regnskabet. Et af dem er XO Shipping i Hellerup.

Nu rammer OW Bunker kollapset danske rederier 

Konkurrent lægger afstand til OW Bunkers spekulation

 

27. november: Udskrift: 80 mio USD i tilgodehavende

Et udskrift fra OW Bunkers eget økonomisystem viser, at den krakkede bunkerkoncern allerede i september havde registreret et tilgodehavende på knap 80 mio. USD til en enkelt kunde.

OWs topledelse kendte til kæmpe kreditter i Singapore

Medie: OW-topchefer sms'ede om kæmpekredit før konkurs

OW-datterselskab overtaget af kuratorer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også