Pludselig bankede det på døren hos OW...

Ledelsesgruppen i OW Bunker var egentlig ved at lægge sidste hånd på en ny stor bankaftale i går formiddag i Nørresundby, da det bankede på døren. Udenfor stod en medarbejder, der var kommet hele vejen fra Singapore.
Bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen | Foto: OW Bunker/PR
Bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen | Foto: OW Bunker/PR
TOMAS KRISTIANSEN, SHIPPINGWATCH

Der var god stemning på mødet i går formiddags. OW Bunker havde efter seriøse forhandlinger med bankgruppen bag det store olietraderselskab endeligt landet en aftale, der kiggede fremad. To lidt pinlige nedjusteringer i løbet af efteråret kunne skrives i historiebøgerne. Der var vedtaget et nyt risk management program, som skulle sikre, at man ikke endnu en gang skulle meddele offentligheden, at de økonomiske forventninger havde været alt for optimistiske.

Det var oven i købet lykkedes få dage forinden at overtale Kenneth Rosenmeyer til at vende tilbage til OW Bunker og stå i spidsen for det nye risk management program. Så lettelsen var stor, da bankerne gav thumbs up.

Indtil det bankede på døren. Der var en medarbejder, der have taget turen helt fra Singapore. En leder af datterselskabet Dynamic Oil Trading ville gerne tale med sin chef.

Det bankede på

"Han dukkede op, mens vi var i positive forhandlinger med bankerne om at lande en fremadrettet aftale. Derefter ville de ikke være med længere," kan en tydeligvis berørt bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen i dag fortælle til ShippingWatch.

Ifølge personer, der var til stede i hovedkvarteret i går, var det en grædende chef, der lagde kortene på bordet og ifølge Niels Henrik Nielsen fortalte om seks måneders systematisk snyd i Singapore. Snyd, der i dag har bragt OW Bunker til fald, fordi bankerne ikke vil være med længere, efter et gigantisk hul, der kan beløbe sig til 125 millioner dollar. Hertil kommer urealiserede tab på eksisterende kontrakter på yderligere estimeret 150 mio. dollar. I alt i størrelsesordenen 275 mio. dollar, eller godt 1,6 mia. kr.

"Vi ved ikke, hvorfor han kom og fortalte om sagen. Vi kan heller ikke udtale os mere præcis om, hvad der er foregået, da der foregår politiundersøgelser lige nu," forklarer Niels Henrik Jensen.

Vi kan kun acceptere

"Vi kunne blot acceptere bankernes beslutning."

Lige nu er ledelsesgruppen, de ansatte, leverandører, aktionærer og kunder i et stort vildrede om virksomhedens fremtid. Der vil blive forsøgt en rekonstruktion, men bestyrelsesformanden vil ikke gisne om chancerne for, at det lykkes.

Efter børsnoteringen i foråret købte ikke mindre end 20.000 personer eller selskaber aktier i OW Bunker, og de skal ikke regne med at få deres investering tilbage, lyder det fra Niels Henrik Jensen med tilføjelsen: "hvis det lykkes at rekonstruere selskabet."

Bestyrelsesformanden kan i dag kun beklage over for alle interessenter, at det er gået så fatalt for selskabet, der var udset til at være den maritime verdens murbryder på Fondsbørsen, efter at der i årevis kun havde været en håndfuld med A.P. Møller i spidsen.

ShippingWatch har allerede haft en del aktionærer i røret fra flere steder rundt omkring i verden. Fælles er, at de har investeret i troen på, at Jim Pedersen var garant for at få pengene igen, og overraskelsen over at pengene sandsynligvis er tabt, er derfor stor.

Flere involveret

Der har angiveligt været flere involveret i sagen. Lige nu er der en person i Danmark og en eller flere i Singapore, som myndighederne inddrager i efterforskningen.

Personer med kendskab til Dynamic Oil Tradings chef fortæller om et liv i overhalingsbanen, helt bogstaveligt i sportsvogn i Singapores lumre tropeluft, men også med konstant fokus på omsætning og større volumen.

OW med mere end 600 ansatte har torsdag morgen anmeldt rekonstruktion ved skifteretten i Aalborg af to datterselskaber, hvor koncernens væsentligste driftsaktiviteter er samlet. Selskaberne vurderes at være insolvente, og der skal nu arbejdes for at redde stumperne, så en konkurs undgås.

Egenkapitalen på godt 262 mio. dollar vurderes at være tabt. Om selskabet ender med at gå konkurs, ønsker Niels Henrik Jensen ikke at vurdere.

Ungt datterselskab sænkede OW Bunker

Forstå OW Bunker-skandalen på to minutter

OW Bunker er kollapset

OW Bunker: Vi er blevet bedraget for 125 mio USD 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også