Medie: Svensk selskab bryder Iran-sanktioner

Amerikansk Watchdog-gruppe hævder, at det svenske brokerselskab Stockholm Chartering og et af selskabets skibe sejler på ruter på tværs af Iran i havne, der er knudepunkter for landets petrokemiske industri.

Det svenske brokerselskab Stockholm Chartering AB hævdes i en artikel i det amerikanske netmedie Washington Free Beacon at operere et tankskib, der har gjort stop i iranske oliehavne, og at skibet "Persia" muligvis transporterer olie til flere iranske militærbaser. Oplysningerne er ifølge netmediet baseret på flere måneders overvågning af skibet af den amerikanske Watchdog-gruppe United Against Nuclear Iran.

Stockholm Chartering AB (www.stochart.com) afviser ikke oplysningerne i artiklen, ligesom selskabet på sin hjemmeside heller ikke lægger skjul på sine forbindelser til Iran med foto af et tankskib fra Irans National Iran Tanker Company (foto).

Foto: Stoc Tankers
Foto: Stoc Tankers
 

"Det er ikke noget, vi kan tale om," sagde en unavngiven talsmand fra Stockholm Chartering torsdag i sidste uge, da selskabet blev kontaktet af Washington Free Beacon.

USA sortlister flere shippingselskaber tæt på Iran 

Det svensk-opererede skib Persia synes at sejle på ruter på tværs af Irans sydlige grænse i Den Persiske Golf. Sådanne transporter vil være et brud på de sanktioner, som USA og EU har indført mod Iran på grund af landets atomprogram ifølge data fra United Against Nuclear Iran (UANI), der er en Watchdog-gruppe, som arbejder på at få amerikanske og europæiske selskaber til at bryde enhver økonomisk forbindelse med Iran.

Gruppen har angiveligt overvåget skibet gennem to måneder, og skibet har tilsyneladende anløbet flere iranske havne, der er kendt som knudepunkter for Irans militær og eksport af petrokemiske produkter. Gruppen har anmeldt Stockholm Chartering AB til EU.

Iransk tankrederi fyrer topchefen 

ShippingWatch forsøger at få en kommentar fra CEO i Stockholm Chartering, Bo Andersson.

United Against Nuclear Iran (UANI), www.unitedagainstnucleariran.com, har den tidligere FN-ambassadør Mark Wallace som CEO, og han var en blandt flere kendte initiativtagere til gruppen sammen med bl.a. nu afdøde ambassadør Richard Holbrooke, tidligere CIA-direktør Jim Woolsey m.fl.

Foto: Stoc Tankers
Foto: Stoc Tankers
 

Mark Wallace skrev onsdag i sidste uge til Stockholm Chartering, at "det Stoc Holding-kontrollerede skib Persia synes at operere en dedikeret rute til støtte for Irans petrokemiske eksport, og at selskabet annoncerer med sine forbindelser til sanktionerede  iranske institutioner," ifølge Washington Free Beacon.

Stockholm Chartering AB driver ifølge oplysninger på selskabets hjemmeside en flåde på ca. 100 tankskibe. Rederiet Stoc Tankers AB blev etableret i begyndelsen af 2000 og er et fuldt ejet datterselskab af Stockholm Chartering.

GRM: Positive toner fra Iran har lange udsigter for olien

 

Nye og skærpede amerikanske sanktioner mod Iran trådte i kraft fra 1. juli 2013, og det i de forløbne måneder fået rederier over en bred front til at droppe transporter til og fra den islamistiske republik. Nogle redere trækker sig alene for at undgå risikoen om mistanke, selv om deres transporter ikke er omfattet af sanktionerne.

Store containerrederier som Maersk Line, Mediterranean Shipping Company (MSC) og CMA CGM, har forlængst trukket sig, og for få måneder siden har også det Kuwait-baserede United Arab Shipping Co. og Simatech Shipping LLC i Dubai sluttet sig til listen af redere, der afviser fragt til og fra Iran.

Gibson: Iran ophober massive olielagre til søs 

Rederier flygter fra Iran inden nye sanktioner 


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også