Redere: Vestafrika måske for voldsomt til bevæbnede vagter

Pirateriet i Vestafrika har en mere blodig og voldsom karakter, end det rederne har været vant til fra Somalia. Derfor er det ikke sikkert, at bevæbnede vagter er den rigtige strategi for at bekæmpe pirater i regionen, vurderer Danmarks Rederiforening.

Pirateriet er rykket mod vest, og det er nu i Guinea-golfen, at redere og besætning risikerer last, liv og lemmer, hvis piraternes kærlighed falder på netop deres skib. Det har fået Søfartens Ledere til at kræve øget beskyttelse af søfolkene ombord, ligesom rederiforeningen i marts vurderede, at piratbekæmpelse er nødvendig i regionen. Men det er er ikke sikkert, at de midler, som man kender fra den somaliske antipiratindsats, er tilstrækkelige

"Vi er meget usikre på, om bevæbnede vagter er løsningen på pirateriet i Vestafrika," siger Jan Fritz Hansen, vicedirektør i Danmarks Rederiforening og fortsætter:

"Pirateriet ved Vestafrika er meget mere aggressivt, det er meget mere planlagt, og vi er i tvivl om, om det overhovedet nytter med seks vagter ombord, hvis piraterne først har udset sig et skib. Derfor er vi meget i tvivl om, om det er en fordel med bevæbnede vagter i Vestafrika."

Søfartens Ledere: Nødvendigt at sikre søfolk ved Vestafrika 

Indsatsen mod pirateri fra redernes side i Somalia var i begyndelsen også langt fra bevæbnede vagter, da man ville have en hel defensiv forsvarsstil, men de er gradvist blevet indført og har haft en afskrækkende effekt. Den effekt er usikker i Vestafrika på grund af de mere koldblodige pirater i den region.

Jan Fritz Hansen, der er formand for EU's piratkomité, deltager i slutningen af maj i en rejse til Paris, hvor komitéen skal høre om, hvordan især Frankrig har arbejdet med pirathåndtering i regionen. Ligesom man skal undersøge, om det giver mening at rapportere piratangreb i Vestafrika til et regionalt kontor, eller om det vil være mere sikkert med britisk overvågning af truslen.

Uoverskueligt billede af nigeriansk pirateri dominerer

Piratanalyse: Nigeriansk hær for svag til at modvirke piratangreb

Fogh: Pirater har mærket verdens vrede 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også