ShippingWatch

Maersk Drilling med i globalt kapløb om borerigskibe

Maersk Drilling er oppe mod en stribe internationale storspillere i olieindustrien om at levere borerigskibe til produktion på dybt vand. Omkring 80 avancerede boreskibe er i ordrer på værfter rundt i verden, og flåden er fordoblet på få år.

Maersk Drilling er oppe mod en stribe globale storspillere i olieindustrien om at levere borerigskibe til produktion på dybt vand, hvor hovedparten af fremtidens olie- og gasressourcer skal pumpes op. Ikke mindst i farvandene ud for Brasilien og Vestafrika, hvor efterspørgslen efter disse skibe er voldsom.

Maersk Drilling har i øjeblikket fire boreskibe under konstruktion på Samsung-værftet i Sydkorea svarende til en samlet investering på omkring USD 2,6 milliarder og med levering i 2013 og 2014. De to første af disse skibe er sikret kontrakter med henholdsvis olieselskabet Exxon samt ConocoPhilips og Marathon Oil.

80 boreskibe i ordrer

De seneste tal viser, at der i øjeblikket er omkring 50 af de avancerede boreskibe i ordrer på skibsværfter rundt om i verden (Brasilien ikke medregnet). Dertil skal lægges tæt ved 30 boreskibe, der er i ordre på værfter i Brasilien. Bag disse mange ordrer er selskaber som Transocean, Seadrill, Petrobras, Vantage Drilling, Ensco, Pacific Drilling, Maersk Drilling, Diamond Offshore og en række andre, fremgår det af en opgørelse fra asiatiske SinoShip.

Maersk Drilling holder fast i nicheoperationer 

I november 2013 forventes den samlede flåde af disse boreskibe at tælle 83 enheder eller mere end det dobbelte antal end for bare tre år siden. Udover evnen til at bore på meget store vanddybder er skibene forholdsvis nemme at flytte rundt til steder, hvor der er behov for dem, men det stiller samtidig store sikkerhedskrav til konstruktionerne.

 

For nylig annoncerede brasilianske Sete Brazil, at selskabet har placeret ordrer til en samlet værdi på over otte mia. USD på Keppel Offshore and Marine and SembCorp Marine i Singapore. En demonstration af den voldsomme interesse og efterspørgsel på disse skibe. Ikke kun for Keppel i Singapore, men også for værfter i Sydkorea og værftslande som Japan og Kina, der i stigende grad forfølger ambitioner om at bevæge sig ind i dette såkaldte high-end offshoremarked, hvor investeringerne og værdiskabelsen i forhold til disse skibe er enorme for de værfter, der evner at bygge dem.

Maersk Drilling sikrer aftale for boreskib til 694 mio USD 

Keppel Offshore and Marine, et datterselskab i Keppel Corp, oplyste i november 2012, at det forventer at levere 20 rigge næste år. Det største antal nogensinde i værftets historie.

Den nye generation

Sigma Drilling har for nylig indgået en kontrakt med koreanske STX Offshore & Shipbuilding for et enkelt ultra-deepwater boreskib med option på yderligere fire enheder. Værdien af denne kontrakt udgør alene omkring 3,5 mia USD. Skibene karakteriseres af SinoShip som den nyeste generation med bl.a. større kapacitet og hurtighed i forhold til transit. Skibene er i stand til at bore over 12 kilometer ned på vanddybder op til 3,6 kilometer.

Med til at drive efterspørgslen efter disse skibe er også de stigende antal borelicenser i Den Mexicanske Golf og efterspørgslen i Brasilien, Vestafrika og Arktis.

De aktuelle dagsrater for borerigskibe er tilbage på niveauet før 2008 på ca. 600.000 USD lidt afhængig af, hvilken region, de opererer i.

Mangel på rigge bremser Maersk Oil 

Seadrill vil overtage hele Asia Offshore 

Maersk Drilling: Først nye investeringer engang i 2013 

Offshore-ordrer i Singapore rekordhøje 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Celsius Shipping er sluppet ud af russisk dilemma

Celsius Shipping med danskeren Jeppe Jensen i spidsen behøver ikke længere at se magtesløst til, mens et af dets skibe anløber en russisk havn. Kontrakten med kinesisk energiselskab er udløbet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs