Svag indtjening i 2012 i Danish Pilot Service

Det private lodsselskab Danish Pilot Service med hovedsæde i Fredericia holder lige nøjagtig fast i et plus på bundlinien, men heller ikke mere. Bestyrelsesformand, Jan Bonfils, konstaterer, at man ikke bliver fed af at drive privat lodsvirksomhed i Danmark, hvor det statslige lodsselskab har monopol på de givtige gennemsejlinger fra Skagen til Bornholm, mens Danish Pilot Service er begrænset til regional lodsning til dansk havn.
Det netop offentliggjorte 2012-årsregnskab for Danish Maritime Service P/S, der er det regnskabsmæssige navn for Danish Pilot Service, viser en bruttofortjenesten på 24,8 mio. kroner i 2012 mod 22,7 mio. kroner året før. Men stigende personaleomkostninger sidste år, ansættelse af flere lodser, på i alt 21,6 mio. kroner mod 19,3 mio. i 2011, samt finansielle omkostninger på knap en mio. kroner, efterlader et beskedent resultat på godt 172.000 kroner.
"Der er ingen grund til at lægge skjul på, at vi har svært ved at generere et mere fornuftigt overskud, og at niveauet sidste år ikke er godt nok. Til gengæld er jeg totalt overbevist om, at 2013 bliver bedre for os. Vi sejler nogle steder, der ser bedre ud, ligesom vi har nogle interne tiltag, der gør, at det bliver bedre, for det skal det," siger Jan Bonfils til ShippingWatch.
Cowis analyse om lodsmarked vækker undren
På en god dag har Danish Pilot Service 22 lodser i arbejde. Selskabet måtte i 2012 afgive fem lodser til statens lodsselskab Danpilot, og det ærgrer Jan Bonfils, fordi de pågældende efter ca. to års ansættelse og "læretid" i Danish Pilot Service har opnået de store certifikater. Men de kan opnå en væsentlig højere løn i Danpilot, end Danish Pilot Service har mulighed for at tilbyde.
Danish Pilot Service har i årevis ventet på et tilsagn fra Søfartsstyrelsen om en forsøgsordning, så selskabet i f.eks. en femårig periode kunne få adgang til gennemsejlinger på strækningen Skagen-Bornholm, men anmodninger er aldrig blevet imødekommet.
En lods i Danpilot har ifølge Jan Bonfils ca. en lille million kroner i årsløn, mens lodserne i Danish Pilot Service, der har i alt otte lodsbåde, ligger på godt og vel det halve.
Lodsvæsenet beskyldes for at være ineffektivt og dyrt
Lodser: Vigtig viden om mere konkurrence er tabt