Lodser: Vigtig viden om mere konkurrence er tabt

Danish Pilot Service fik aldrig mulighed for at udsætte det statslige Danpilot for konkurrence ved gennemsejlinger i danske farvande. Nu står myndighederne uden erfaring med reel konkurrence, som der nu skal lovgives om, påpeger Danish Pilot Service.

Det privatejede Danish Pilot Service har i årevis ventet på et tilsagn fra Søfartsstyrelsen om en forsøgsordning, så selskabet i f.eks. en femårig periode kunne få adgang til gennemsejlinger på strækningen Skagen-Bornholm, der i dag er forbeholdt det statslige lodsselskab Danpilot.

Anmodningen fra det private lodsselskab, der blev etableret i 2007, er aldrig blevet imødekommet, og der ærgrer Jan Bonfils, bestyrelsesformand for Danish Pilot Service, fordi en forsøgsordning kunne have bidraget til vigtig viden netop nu, hvor der snart skal laves en ny lodslov og på et tidspunkt, hvor EU-Kommissionen i sidste måned offentliggjorde et forslag, der åbner for mere konkurrence på lodsydelser i medlemslandene.

Danish Pilot Service havde bedt om en femårig forsøgsperiode med 800 gennemsejlinger om året, som selskabet ifølge Jan Bonfils har kunder til.

Kallas: Monopoler i havne svære at bekæmpe 

"På et eller andet tidspunkt skal der laves en ny lodslov. Det ved alle. Hvis vi i en forsøgsperiode havde haft adgang til monopolområderne, ville alle have været klogere i dag. Det ville under alle omstændigheder have leveret en bedre basis for en ny lov, end den viden, vi sidder med i dag, hvor gennemsejlingerne er begrænset til et monopol," siger Jan Bonfils til ShippingWatch:

"Om ikke daglig så har vi meget ofte forespørgsler fra udenlandske redere, som vi måske betjener, når de anløber en dansk havn. Så må vi desværre forklare dem, at det ikke kan lade sig gøre for os at foretage en gennemsejling for dem. Tit og ofte forsøger redere jo, i øvrigt ligesom andre forbrugere i f.eks. luftfarten, at få en ydelse lidt billigere. Men de har ladet os forstå, at det har de ikke større succes med, når de retter henvendelse til et statsligt monopol," siger Jan Bonfils.

 

Branchen afventer i øjeblikket en embedsmandsrapport, der skal indgå i de politiske diskussioner om en ny lodslov.

Danish Pilot Service har tidligere, men foreløbig uden held, bedt om et møde med erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen. I november 2012 meddelte hun i et svar til tidligere økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at regeringen ikke umiddelbart havde planer om at ændre strukturen for gennemsejlingslodsninger og herunder også etablering af en forsøgsordning for gennemsejlingslodsninger.

Kritikere, bl.a. Danmarks Rederiforening, af de nuværende markedsvilkår med den statslige dominans, mener, at priserne for gennemsejlinger er blevet alt for høje på grund af manglende konkurrence, og at det får flere redere til at undlade at tage lods ombord.

"Det er min opfattelse, at der i dag bruges mindre lods end tidligere, og det er jo ikke specielt fremmende for sejladssikkerheden," siger Jan Bonfils.

Et partsindlæg

En rapport fra Cowi, som Foreningen Danske Lodser havde bestilt, og som har været omtalt på ShippingWatch, peger entydigt på, at den statslige kontrol med lodsydelser gennem danske farvande skal bevares, bl.a. af sikkerheds- og forsyningsmæssige årsager, og at staten som ejer af Danpilot i stedet skal udsætte det statslige selskab for et pres om realistiske årlige effektiviseringer og produktionsforbedringer på linje med andre sammenlignelige organisationer:

"Det er samlet set konsulentens vurdering, at liberalisering vil blive dyrere eller på minimum samme omkostningsniveau, og at det formentligt vil føre til mindre sikkerhed på grund af mindre regulering, koordinering og risikoen for usunde incitamentsstrukturer," hedder det bl.a. i rapporten.

Cowi fælder dødsdom over fri konkurrence i lodsvæsen  

Jan Bonfils betegner rapporten som et åbenlyst partsindlæg i et forsøg fra Danpilots for at bevare selskabets nuværende position.

"En lods i Danpilot har ca. en lille million kroner i årsløn, mens vores lodser ligger på godt og vel det halve. Og vi mangler ikke folk, når vi søger. Derfor kan jeg da personligt godt forstå, at lodserne i Danpilot slås for at bevare den nuværende situation," siger Jan Bolfils, der konstaterer, at Cowi udelukkende er blevet bedt om at belyse negative konsekvenser ved en liberalisering.

 

Jan Bonfils henviser til en passage i formanden for Danske Lodsers skriftlige beretning 2013, hvor det hedder, at "DL er netop i gang med en rapport, bestilt hos Cowi, der behandler de negative sider ved fri konkurrence på lodsning i danske farvand og havne."

Ligeledes hedder det i den skriftlige beretning, at Cowi har fået meget positive tilbagemeldinger fra de involverede myndigheder samt adgang til data, som foreningen Danske Lodser normalt ikke ser:

"Derfor regner jeg med, at rapporten vil få stor indflydelse på den kommende lovgivning allerede nu og i den kommende høringsfase," hedder det i formandsberetningen. 

Danske redere: Prisen for lodsydelser skal ned 

Europæiske lodser advarer mod EU-regulering 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også