Olie- og gasselskaber skal lægge kortene på bordet

De europæiske regeringer er i EU kommet til enighed om vedtagelse af nogle foreløbige regler for gennemsigtighed i olie- og gasvirksomheder. Reglerne minder om dem, USA pålagde sine virksomheder sidste år om at oplyse om betalinger til udenlandske regeringer.
Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil

Det skal være mere klart, hvem olie- og gasselskaberne betaler penge til, når de opererer i andre lande. Det mener EU, der i dag har vedtaget en stramning af reglerne for, hvilke oplysninger olie- og gasselskaberne skal give, når de betaler udenlandske regeringer. Reglerne minder om de amerikanske regler på området, skriver Rigzone.

De nye regler gør, at omkring 90 pct. af verdens største udvindingsselskaber - det vil sige energiselskaber som Shell og Rio Tinto - nu skal oplyse mere detaljeret.

"Denne lovgivning vil hjælpe med til at skabe et nyt global pejlemærke for gennemsigtighed i naturressourcesektoren. Med denne information vil befolkningen i mineralrigelande kunne stille svære spørgsmål til både virksomheder og regeringer om de aftaler, de laver," siger Jana Mittermaier, direktør for EU-kontoret for Transparency International.

Aftalen er kun foreløbig, og derfor skal den for at træde fuldgyldigt i kraft besluttes af hele EU-parlamentet.

Da de amerikanske regler blev vedtaget i august sidste år, håbede flere NGO'er på, at reglerne ville danne præcedens internationalt. Aftalen er et skridt i den retning.

 

Avis: Amerikanske olie- og minevirksomheder møder nye oplysningskrav

EU strammer oplysningskrav til olieselskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også