Dansk Metal: Norge bringer 1.000 danske færgejob i fare

DFDS og Fjord Line kan med fordel udflage færger til Norge og ansætte billig arbejdskraft, hvis den norske regering vedtager omstridt forslag. "Vældig bekymrende," siger Ole Philipsen, formand for CO Søfart, til ShippingWatch.
Foto: DFDS
Foto: DFDS

Danske arbejdspladser i DFDS og Fjord Line kan komme i fare, hvis den norske regering som bebudet gennemfører en lempelse af kravene i Norges Internationale Skibsregister (NIS).

Det siger Ole Philipsen, formand for CO Søfart under Dansk Metal, til ShippingWatch. Forbundet har omkring 1.000 ansatte, der i værste fald risikerer at blive erstattet af billig arbejdskraft fra tredjelande, understreger Ole Philipsen.

"Det norske forslag er vældig bekymrende. I Dansk Internationalt Skibsregister (DIS), som DFDS og Fjord Line er registreret i, gælder altid danske overenskomster. Man kan ikke bare sende billige udenlandske søfolk ombord på skibene. Desuden gælder også et anløbskrav, der betyder, at en ikke-EU-borger, der anløber mere end 25 gange inden for 12 måneder, skal have arbejds- og opholdstilladelse.

Foto: PR
Foto: PR

"I Norge vil man gennemføre ændringer med rene internationale vilkår og uden anløbskrav. Det vil sige, at man kan sende hvem som helst ombord på skibene. Reelt kan danske passagererfærger beslutte sig for at sejle under norsk flag, fyre alle danskere og erstatte dem med søfolk fra eksempelvis Filippinerne eller Ukraine. Den mulighed har rederier som DFDS og Fjord Line ikke nu," siger Ole Philipsen.

Er det en reel trussel, mener du?

"Jeg tror ikke, at DFDS eller andre flytter deres skibe til norsk flag i morgen eller i næste måned. Men næste gang, der kommer krise og der skal spares penge, åbner muligheden sig. På DFDS' to færger til Norge er der alene 600-700 danske stillinger, der kan erstattes med filippinske søfolk, som er ude i seks måneder af gangen i stedet for 14 dage og kan nøjes med 7.000 kroner om måneden i stedet for 20.000 kroner.

I Norge har forslaget affødt massive protester fra søfartsorganisationerne og det norske arbejderparti. Forslaget er døbt "lex-Color Line" af søfartsorganisationerne, fordi hundredvis af ansatte i færgerederiet Color Lines to færger mellem Kiel og Oslo frygter at miste deres job, som kan blive erstattet af udenlandsk arbejdskraft.

Protester i Oslo

Onsdag i sidste uge demonstrerede flere hundrede medlemmer af det norske Sjømannsforbundet, hvoraf hovedparten var ansatte i Color Line, foran Stortinget i Oslo i protest mod forslaget.

"Omkring 1.000 arbejdspladser kan forsvinde på det her," siger Ole Philipsen.

DFDS og Fjord Line er de to rederier, hvor Dansk Metal har det klart største antal medlemmer blandt søfarende.

DFDS: Ingen aktuelle planer

I DFDS siger Henrik Holck, executive vice president, til ShippingWatch, at DFDS følger sagen i Norge med interesse, men at rederiet ingen aktuelle planer har om udflagning.

"Vi har en enkelt flagstrategi i DFDS med skibe under dansk flag, litauisk flag, engelsk flag og fransk flag. Vi er godt tilfredse med alle fire," siger Henrik Holck.

Forslaget fra den norske regering, der er sendt i høring, åbner for, at udenrigsfærger, der har mindst 175 sømil mellem en norsk havn og første udenlandske havn, kan flage ind i Norsk Internationalt Skibsregister (NIS).

Frygter tab af norske arbejdspladser

Color Line har ifølge norske medier udtalt, at rederiet taber 150 mio. norske kr. årligt på at være i Norges nationale register og har truet med at udflage to af rederiets færger. Det norske Sjømannsforbundet frygter, det kan koste 700 norske arbejdspladser.

Onsdag opfordrede Arbejderspartiets erhvervsordfører Else May Botten regeringen til at trække forslaget, der ifølge ordføreren også kan ramme ansatte i danske DFDS og dermed skabe et nordisk kapløb om at sikre de bedste økonomiske vilkår for rederierne.

Norske søfolk i oprør over forslag til nyt skibsregister 

Minister møder hård kritik for forslag om norsk flag

Regeringen får politisk støtte til bedre skattevilkår i Nordsøen 

Regeringen får politisk støtte til bedre skattevilkår i Nordsøen 

Hårdtprøvede Fjord Line får ny direktør 

  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også