ShippingWatch

Minister møder hård kritik for forslag om norsk flag

Den norske erhvervsminister Monica Mæland mener, at hun med nyt forslag om udflagning er med til at sikre norske arbejdspladser. Lønmodtagerorganisationerne kritiserer hende for det modsatte.

Foto: PR-illustration

Norges erhvervsminister, Monica Mæland, svarer nu igen på den kritik, hun har modtaget fra Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Norsk Sjømanssforbund i sagen om udflagning af skibe med et nyt lovforslag, der blev lagt på bordet for nylig.

Ministeren har netop sendt et forslag i høring, som vil ændre på reglerne for skibe, som sejler under internationalt flag. Her har der særligt været fokus på færgerederiet Color Line. For med forslaget kan rederiet registrere sig i det norske internationale skibsregister (NIS) frem for det norske ordinære register (NOR), og dermed kan rederiet ansætte udenlandsk arbejdskraft på lokale lønvilkår.

Bekymringen hos fagforeningerne går blandt andet på, at Color Line omflager deres to Kiel-færger, og de omkring 700 ansatte vil blive erstattet af udenlandsk arbejdskraft.

Minister: DIS er alternativet

Ministeren mener tværtimod, at regeringen med lovforslaget redder de omkring 2500 ansatte i Color Line, ved at foretage ændringen.

"Hvis sømandsorganisationens syn havde vundet frem, ville vi miste disse arbejdsplader. Alternativet til Color Line er ikke at blive i NOR. Det er at flage om til DIS (det danske skibsregister, red)," siger hun ifølge det norske medie Sysla.no.

Sagen har fået det norske LO til at reagere kraftigt. De mener, at konsekvensen vil være, at norske søfolk bliver skiftet ud med udenlandsk mandskab til en lavere løn.

"Dette er at ofre norske søfolk for at give selskaberne mulighed for at bruge billig udenlandsk arbejdskraft," siger LO's vicedirektør Hans-Christian Gabrielsen ifølge det norske medie Dagsavisen.

Maersks nye containerskibe vil give DIS et kraftigt løft 

Viking Supply Ships: Udflagning giver os mere fleksibilitet 

Norges skibsregister vokser mens det danske falder 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs