Politiet opgiver sigtelse mod Shipcraft

Nordsjællands Politi har tirsdag meddelt Søfartens Ledere, at anklagemyndigheden opgiver sigtelsen mod Shipcraft.

[Rettet artikel: Fra Søfartens Ledere hedder det, at det var Shipcraft-direktøren Claus Bech som Nordsjællands Politi havde sigtet. Det er ikke korrekt, og vi har derfor rettet denne artikel til.]

Politiet i Nordsjælland opgiver sigtelsen mod Shipcraft. Beslutningen, der bl.a. begrundes med manglende lovgrundlag om gidseltagning til søs, efterlader danske søfolk i et juridisk tomrum, skriver Søfartens Ledere, der er skuffede over beslutningen, som fagforeningen tager til efterretning.

Politiet sigtede i 2012 Shipcraft, efter at Søfartens Ledere i 2011 politianmeldte Shipcrafts daværende ledelse; direktør Claus Bech, bestyrelsesformand Sysser Zerlang Philipson og bestyrelsesmedlem og ejer John Arne Larsson for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om medvirken ved passivitet m.v. ved ikke at gøre tilstrækkeligt for at sikre Leopard-besætningens hurtigst mulige frigivelse.

Redere: Shipcraft-rapport ændrer intet  

Skibets seks mand store besætning blev kidnappet af somaliske pirater, efter at deres skib den 12. januar 2011 blev kapret ud for Oman.

Nordsjællands Politi begrunder ifølge Søfartens Ledere bl.a. deres beslutning med, at særlovgivningen ikke indeholder specifikke bestemmelser, der kriminaliserer en arbejdsgivers undladelse af at hjælpe med at få frigivet tilfangetagne søfolk, ligesom straffeloven ikke indeholder nogen specifikke regler vedr. gidseltagning til søs.

"Vi tager naturligvis til efterretning, at politiet ikke har kunnet finde noget strafferetligt grundlag at føre sagen på," siger Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere, idet han samtidig bemærker, at det ikke fremgår af Nordsjællands Politis brev, hvorvidt der er gennemført en efterforskning af sagens fakta og konkrete forhold i relation til forhandlingsprocessen.

Shipcraft: Sigtelse må falde efter frifindelse 

"Det er meget bekymrende, at den danske lovgivning og strafferet ikke forpligter en arbejdsgiver til at gøre alt, hvad der står i dennes magt for at tage vare om sine ansatte, der sidder som gidsler i udlandet," siger Fritz Ganzhorn:

"Politiets beslutning om at opgive sigtelsen mod Claus Bech ændrer ikke på vores opfattelse af hele forløbet efter kapringen, eller rederiets rolle i den meget lange gidseltagning."

Med Nordsjællands Politis afgørelse er der intet, der ifølge Søfartens Ledere tyder på, at det nogensinde vil blive undersøgt, hvorfor skibsfører Eddy Lopez, styrmand Søren Lyngbjørn og deres fire filippinske kolleger skulle sidde 838 dage som gidsler i Somalia, hvilket er rekord for vestlige søfolk.

Shipcraft-sag udløser ny granskning af regler 

"Vi finder nok heller ikke ud af, hvorfor rederiet valgte selv at forhandle uden en professionel rådgiver ved sin side, eller hvorfor det tog så lang tid at få fremskaffet en løsesum og indgå en forhandlingsmæssig løsning med piraterne," siger Fritz Ganzhorn:

"Vi må konstatere, at danske søfolks retsstilling er meget usikker på det her område, og at der ikke er noget i den danske lovgivning der forhindrer, at et forløb, som det vi har set i forbindelse med Leopard-sagen, gentager sig.

Alvorlig kritik af medier i Shipcraft gidselsag 

Øget pres for undersøgelse af statens rolle under kapring 

Shipcraft: Hvorfor er vi ekskluderet? 

Shipcraft: Løsesum på 39 mio kr med hjælp fra private 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også