Shipcraft: Hvorfor er vi ekskluderet?

Siden sommeren 2011 har Shipcraft løbende orienteret sin brancheorganisation Rederiforeningen af 2010, mens Politiets Efterretningstjeneste har været på sidelinien fra første dag af den langvarige gidselsag, siger adm. direktør Claus Bech fra rederiet Shipcraft.

Tirsdag eftermiddag den 30. april dansk tid blev de seks søfolk, heriblandt Eddy Lopez, styrmand Søren Lyngbjørn samt fire filippinske søfolk, fra rederiets Shipcrafts skib Leopard samlet op på en strand i Somalia af danske elitesoldater fra Frømandskorpset og derefter fløjet ud til det ventende danske flådeskib Iver Huitfeldt.

Få timer senere på et pressemøde i Amaliegade 33 i København, præcis kl. 18.00, meddelte formanden for Rederiforeningen af 2010 og brancheorganisation for Shipcraft, Søren Nørgaard Thomsen, at rederiet var ekskluderet af foreningen på baggrund af en samlet vurdering af gidselsagens forløb, i alt 838 dage.

"Det har simpelthen varet for længe," sagde Søren Nørgaard Thomsen uden at ville pæcisere de nærmere omstændigheder bag eksklusionen.

Den forklaring er Shipcraft og rederiets adm. direktør Claus Bech langt fra tilfreds med. Derfor har Claus Bech anmodet om en eller flere mulige konkrete begrundelser for rederiets eksklusion af rederiforeningen.

Shipcraft: Vi kan dokumentere alt 

"Vi ville meget gerne og i lighed med tidligere møder og konsultationer have haft et møde med Rederiforeningens af 2010’s bestyrelse. Foreningen har været løbende orienteret, vi har holdt seperate møder, og foreningen har mødt vores rådgivere, der har har fortalt, hvor vi var i processen, og hvad der foregik. Derfor er vi meget overrasket over eksklusionen, og vi vil meget gerne have en begrundelse og en uddybelse af de nærmere omstændigheder bag. Det kan vi ikke få, og det synes vi ærlig talt er uacceptabelt og helt urimeligt," siger Claus Bech til ShippingWatch.

 

Her er Claus Bech og Shipcrafts udlægning af en del af forløbet under gidselsagen:

Shipcraft har siden juli 2011 og i flere omgange holdt orienteringsmøder med rederiforeningen, også hvor Shipcrafts engelske rådgivere og daværende bestyrelsesformand har deltaget. Den 2. februar 2012 deltog rederiets hovedaktionær John Arne Larsson sammen med direktør Claus Bech i rederiforeningens bestyrelsesmøde, hvor den samlede bestyrelse for Rederiforeningen af 2010 var tilstede.

"Jeg havde John Arne Larsson med som repræsentant for rederiets ejere med til mødet, hvor vi gav en fuld gennemgang af sagens forløb, om vores engelske og danske rådgivere, og om vores samarbejde med myndighederne. På mødet bekræftede John Arne Larsson endvidere, at han med de nuværende tilsagn fra forsikringsselskab personligt garanterede en løsesumsbetaling på op til fem mio. dollar hvis ikke Shipcraft selv kunne finansiere dette. Det blev godt modtaget i bestyrelsen i Rederiforeningen af 2010, hvor der blandt alle mødedeltagere var en forventning om, at det ville løse sagen, men at man selvfølgelig måtte følge den strategi, rådgiverne anbefalede," siger Claus Bech.

Berammet bestyrelsesmøde

I april i år og få uger inden frigivelsen den 30. april blev Claus Bech efter eget udsagn bedt om et møde med rederiforeningen.

"Det ville vi godt, men vi bad om et møde med den samlede bestyrelse. Foreningen forklarede os at den ikke havde noget bestyrelsesmøde før i maj, men at vi kunne mødes med rederiforeningens direktør og formand. Jeg meddelte, at vi ville mødes med hele bestyrelsen, når den talte om, at den ikke ønskede os i rederiforeningen. Det blev afvist, selv om vi senere har erfaret at der var berammet et bestyrelsesmøde i rederiforeningen den 17.april. Vi synes, at det er kritisabelt, at foreningen ikke ønsker at uddybe dens meget, meget kortfattede begrundelse for eksklusionen."

Eksklusionen og det manglende medlemskab af Rederiforeningen af 2010 har ifølge Claus Bech ingen umiddelbar betydning for rederiets videre drift:

"Men der er noget pricipielt i det her. At blive smidt ud af sin egen brancheforening, og især uden begrundelse, er ikke specielt flatterende.Derfor vil vi gerne bede om sådan en begrundelse. Alt andet er helt useriøst og urimeligt. Som repræsentant for et af Danmarks største erhverv er det her ikke måden at agere på som organisation."

Søfartens Ledere har politianmeldt Shipcraft 

Siden dag 1 og til slut har Shipcraft ifølge Claus Bech haft de danske myndigheder (Politiets Efterretningstjeneste, PET) inde over gidselsagen. De har – ligesom andre danske rederier og forsikringsselskaber – blåstemplet Shipcrafts engelske rådgivere.

Foto: MOGENS FLINDT
Foto: MOGENS FLINDT
 

"Vi har en file på omkring 12.400 emails og mange hundrede timers båndede optagelser, fordi vores rådgivere ville sikre sig, at vi kan dokumentere hele forløbet. Og vi har holdt møder med Rederiforeningen, deriblandt Peter Bjerregaard, adm. direktør og Søren Nørgaard Thomsen, nuværende formand for Rederiforeningen af 2010. Og selv om vores forening har medlemmer, der har været ude for lignende begivenheder, er der ikke to piratsager, der er ens. Alle sagerne er forskellige. Det gør os ikke til eksperter. Heller ikke brancheforeningen. Derfor må vi overlade strategien til folk, der har ekspertisen, og det har vi gjort."

Har du ikke selv et bud på, hvad den eller de konkrete årsager til eksklusionen kan være?

"Nej, det har jeg virkelig ikke. Og jeg kan ikke forholde mig til det, før jeg får en mere konkret begrundelse. Men faktum er, at vi har fulgt den rådgivning, vi har fået fra dag 1. De danske myndigheder har undervejs haft nogle forslag til justeringer af forhandlingsstrategien som anbefalet af vores engelske rådgivere, og PET foreslog i november, 2011, at vi overvejede at tilføje et dygtigt dansk rådgivningsselskab med present erfaring i piraterisager for at få et ekstra sæt øjne på strategien. Dette selskab har således også været tilknyttet indtil vores folk blev løsladt. Der er ingen drejebog til hvorledes piratforhandlinger skal foretages, og rådgiverne var i flere tilfælde ikke enige, men fandt dog altid hurtigt konsensus. Og de råd vi har fået, dem har vi fulgt. Det har et ufravigeligt krav fra bestyrelsen gennem hele forløbet.. Og vi har intet at skjule. Intet."

Rederiforeningen af 2010 kom ind i sagen, da den 29. juni, 2011, offentligt kritiserede Shipcraft for ikke at tilbyde psykologhjælp til gidslernes familier.

"Vores management i forhold til mandskab og det tekniske har i mange år været outsourcet til Nordane Shipping, der også har varetaget kontakten til de pårørende. På det tidspunkt var ejeren af Nordane Shipping, Niels Højlund Hansen, faktisk formand for Rederiforeningen af 2010."

Løsesummen

6,9 mio. USD eller 39 mio. danske kroner kostede det Shipcraft, forsikringsinteresser og donorer, der ifølge Claus bech har udbedt sig anonymitet, at købe de seks gidsler fri af piraternes varetægt. Shipcraft har dog betalt mere end USD 5 millioner af løsesummen samt betragtelige relaterede omkostninger.

Bestyrelsen i Rederiforeningen af 2010 består af adm. direktør Søren Nørgaard Thomsen, Esvagt A/S, skibsreder Lars Simonsen, Rederiet M.H. Simonsen, skibsreder Boye Kromann, Rederiet Erik B. Kromann I/S, skibsreder Niels Højlund Hansen, Nordane Shipping A/S, skibsreder Jørgen Folmer, H. Folmer & Co., skibsreder Jonas Backman, Sirius Shipping ApS og Hans Schneider, fra A2SEA.

Shipcraft: Løsesum på 39 mio kr med hjælp fra private 

Gullestrup: Gidsler burde ikke rådne op i Somalia  

Søfartens Ledere: Flere rederier uforberedte på pirater 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også