ShippingWatch

Aftale i 11. time: Kriseplan afværger finans-kaos

Efter længere tids drama i Washington hæver USA nu sit gældsloft og genåbner det amerikanske statsapparat, der har været delvist lukket i 16 dage.

Foto: The White House

En aftale om det amerikanske gældsloft er nu på plads. Efter længere tids drama i Washington hæver USA nu sit gældsloft og genåbner det amerikanske statsapparat, der har været delvist lukket i 16 dage.

Det står klart, efter at begge kamre i Kongressen har vedtaget en tværpolitisk aftale natten til torsdag dansk tid. Først sagde et overvældende flertal iSenatet ja, og to timer senere blev planen stemt igennem Repræsentanternes Hus.

Toprepublikaneren John Boehner, flertalsleder i Repræsentanternes Hus, havdeforinden opfordret sine partifæller til at stemme for det politiske kompromis.

USA's præsident, Barack Obama, har sat sin underskrift på loven, oplyser Det Hvide Hus klokken 6.30 dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen er landet efter en kaotisk periode på Capitol Hill i Washington - og kun omkring 24 timer før, at USA's gæld rammer det loft, der er fastsat ved lov.

Dermed har de stridende parter i Washington fundet en foreløbig løsning på finanslovs- og gældskrisen i USA, som har truet med at sende verdens stærkeste økonomiske magt i betalingsstandsning.

Det er et katastrofe-scenarium for den globale økonomi, som ser ud til være afværget. Men der er måske kun tale om en stakket frist.

Amerikanske afskibere begynder at mærke budgetkaos 

Den midlertidige finanslov holder nemlig kun USA's føderale statsapparat kørende til datoen 15. januar, og den tværpolitiske aftale hæver samtidig gældsloftet og dækker USA's lånebehov frem til 7. februar.

Det betyder med andre ord, at der er tale om en meget kortsigtet løsning på budget- og gældskrisen, og dermed risikerer USA allerede om få måneder at havne i samme suppedas igen.

Politikerne er dog også enige om at forsøge at finde mere langsigtede løsninger.

Ifølge onsdagens aftale skal et panel på tværs af Kongressens to kamre finde idéer til mere langsigtede løsninger på den amerikanske stats kroniske ubalance mellem indtægter og udgifter.

Arbejdet skal være færdigt 13. december.

Udsigten til en politisk aftale i Washington sendte onsdag aktiekurserne i vejret på Wall Street. Både Dow Jones, Standard & Poor's og Nasdaq lukkede alle med stigninger på mere end én procent.

/RITZAU FINANS

Maersk: Budgetkaos kan ramme USAs militære transporter 

OECD bekræfter billede af global økonomi i fremgang 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Rederier er usikre på de kommende CII-regler for skibes CO2-udledninger. Ammoniak kan blive vigtigt brændstof, men kræver enorm produktion. Nye EU-sanktioner mod Rusland kan omgås, siger advokat. Og Norden undgår straf i sag om falske logbøger.

Carsten Mortensens Dee4 Capital sælger ud igen

Dee4 Capital Partners med tidligere Norden- og BW Group-topchef Carsten Mortensen sælger endnu et tankskib - denne gang til græsk skibsreder og lander millionfortjeneste, viser tal i VesselsValue.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs