Alm. Brand tror på Maersk-overskud

Alm. Brand Markets tror på et overskud i Maersk Line. Det er på trods af de nedtrykkende regnskaber, som visse af rederiets konkurrenter indtil videre har fremlagt.
RITZAU FINANS

Regnskaberne fra verdens containerrederier for andet kvartal er begyndt at ankomme. Det er dyster læsning, og flere ventes at have tabt store penge i kvartalet, der har været ramt af en hård priskrig på ruterne fra Asien til Europa. Hos Alm. Brand Markets venter analytiker Jesper Christensen dog, at Maersk Line vil levere et overskud.

Ruten mellem Asien og Europa har i andet kvartal været ramt en hård priskrig udløst af overkapacitet og en sløv efterspørgselsvækst. Det sendte ifølge Shanghai Shipping Exchange spotraterne på ruten ned fra 1070 dollar til 514 dollar. Torsdag vurderede finanshuset UOB Kay Hian, at Neptune Orient Lines og CSCL vil tabe store summer i andet kvartal og fredag viser tal fra OOCL et ratefald på ruten på 19,2 pct. år til år.

"Mine foreløbige estimater for Maersk Line i andet kvartal ser ud til, at de vil få et plus. Volumen og raterne er faldet tilbage i forhold til sidste år, men Maersk Lines omkostninger er i den mellemliggende periode faldet markant," siger Jesper Christensen til Ritzau Finans.

Stigning og fald

Alm. Brand Markets estimerer kvartal til kvartal en volumenstigning på 8,3 pct. men et ratefald på 5,1 pct. for Maersk Line samlet. Det ventes at give et overskud, da Maersk Line år til år har skåret markant i sine omkostninger. Omkostningerne per fragtet container er ifølge Alm. Brands estimater faldet med over 12 pct.

"Det er udløst af slowsteaming, mere effektiv udnyttelse af netværket og de administrative reduktioner, der har været. Samtidig er bunkerpriserne faldet markant. Bunkeromkostningerne var i første kvartal 2012 på over 700 dollar (pr. ton, red.), mens de i første kvartal 2013 var på 630 dollar. I andet kvartal vurderer jeg dem til at ligge på under 600 dollar. Det, sammen med effektiviseringerne, er medført, at omkostningerne er faldet mere end indtægterne, og derfor kan de fastholde et plus trods markante ratefald," siger Jesper Christensen.

Dermed ventes Maersk Line endnu en gang at kunne overgå sine konkurrenter i kvartalet og holde sig i plus på trods af, at hovedparten af markedet taber penge. I første kvartal gav blot fire ud af 18 rederier overskud, og Maersk Line var et af dem.

"Vi kommer til at se mange underskud i branchen, men jeg tror, at Maersk Line holder skindet på næsten," siger Jesper Christensen.

Jesper Christensen og Alm. Brand Markets har en neutral-anbefaling på aktierne i A.P. Møller-Mærsk med kursmålet 47.000 kr. Både anbefaling og kursmål blev hævet, da Maersk Line og konkurrenterne 1. juli havde held med at gennemføre en markant ratestigning.

RITZAU FINANS

Ratefald har kostet OOCL dyrt 

Containergiganter rygtes i rødt i andet kvartal 

Avis: Kina forbereder sig på Triple-E 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også