ShippingWatch

Ny ejer af Unifeeder er ny i shipping

Kapitalfonden Nordic Capital, der blandt andet ejer  Bladt Industries, stålleverandøren til primært offshoreindustrien, bevæger sig med købet af Unifeeder for første gang ind i shipping.

Foto: Unifeeder

Den nye ejer af Unifeeder, kapitalfonden Nordic Capital, er ny i shipping. Fonden er geografisk fokuseret på den nordiske region og Tyskland med hovedvægt på fortrinsvis store og mellemstore virksomheder.

Nordic Capital ejer i Danmark blandt andet Bladt Industries, der er leverandør til offshoreindustrien inden for især fundamenter til havvindmøller samt olie og gas.

Nordic Capital køber Unifeeder 

Unifeeder har siden 2007 været ejet af en anden kapitalfond,  Montagu Private Equity.

I februar i år blev det kendt, at fonden havde sat feederrederiet til salg for et beløb på mellem 2-3 mia. kroner, men disse oplysninger har ikke været bekræftet. Meddelelsen fredag om Nordic Capitals køb af Unifeeder indeholder ingen detaljer om pris og heller ikke baggrund for handlen.

Købet af Unifeeder er ifølge Søren Nørbjerg, partner i Advizer, der rådgiver i køb og salg af virksomheder, ikke overraskende, selvom andre interessenter set med hans øjne også kunne være løbet med aftalen. Nordic Capital har ingen rederier i porteføjen, men det spiller ikke den store rolle, vurderer han over for ShippingWatch:

"Det er da altid en fordel at have erfaring, men det er helt givet, at Nordic Capital ser en mulighed og har en plan for at videreudvikle virksomheden. Når de køber ind, så har de industrielle rådgivere inde over og sætter en stærk bestyrelse, som er dem, der skal drive fonden. Så de starter helt sikkert ikke udvidende op som en ny dreng i klassen," siger han.

MSC lancerer ny nordeuropæsk feederservice 

At gå fra en fond til en anden, som Unifeeder gør, skaber som regel ikke den store forandringsproces med sig, fortæller Søren Nørbjerg. Den største forandring for Unifeeder bliver i højere grad, at man nu igen kan forfølge strategiske planer.

"Det er klart, at hvis Muntagu det sidste års tid har været i en salgsproces, så er det rart for Unifeeder at få det overstået, for i den periode kan det godt være lidt svært at drive virksomheden, fordi man ved, at nuværende ejer skal have solgt. Så mere strategiske tiltag som opkøb og andet bliver lidt handlingslammet af, at man er under en salgsproces," siger han og fortsætter:

"Nu er der afklaring på det, og at det er en ny fond, det tror jeg, at virksomheden betragter som meget positivt."

Unifeeder står distancen

Unifeeder varetager intraeuropæisk containerfragt for store industrivirksomheder og håndterede sidste år to millioner containere og anløb over 8000 gange i mere end 40 forskellige havne.

Montagus salg af  Unifeeder til en anden kapitalfond kommer næppe som den store overraskelse i branchen. Og netop Nordic Capital har trods sit fravær i shipping været udpeget som en mulig køber.

Unifeeder: Vi er gearet til yderligere konsolidering 

Trods hård konkurrence fra store ocean-gående rederier som bl.a. Maersk Line, Hapag-Lloyd, MSC og CMA CGM, der udvider deres egne feederruter også i Østersø-området og i den nordiske region, synes Unifeeder at stå distancen og mere til.

 

Med opkøbet af irske Feederlink i august 2012 lagde Unifeeder yderligere afstand til sine nærmeste feederspecialister på det nordeuropæiske marked.

Alphaliner konstaterede sidste efterår, at Unifeeder klart er Nordeuropas største feederoperatør i forhold til sine nærmeste konkurrenter som Team Lines, BG Freight, Containerships og X-Press Feeders.

Unifeeder opererer med overtagelsen af Feederlink & Trading BV ca. 40.000 teu. Til sammenligning opererer Team Lines som næststørste feederoperatør i Nordeuropa ca. 12.000 teu. Et opkøb, der ifølge tidligere udtalelser fra Unifeeders CEO Jesper Kristensen næppe bliver det sidste. Rederiet vil fortsætte med at se på mulighederne for en "nødvendig" konsolidering, som det blev udtrykt.

ifølge Alphaliner gør Feederlink det muligt for Unifeeder at styrke sin position i forhold til Benelux og den den britiske østkyst. Feederlink er positioneret på det britiske marked med jævnlige services fra Rotterdam og Felixstowe til UK East Coast. Unifeeder gik ind i Feederlinks område tilbage i 2010.

Unifeeder blev etableret i Danmark i 1977 og blev drevet af ejerne frem til 2007, da selskabet blev solgt til den britisk-baserede kapitalfond Montagu.

De syv største feederoperatører i Nordeuropa er Unifeeder, Team Lines, BG Freight, Containerships, X-Press Feeders, Eucon, North Sea C.L. og TransAtlantic AB.

Store rederier slås om skandinavisk feedertrafik  

Kapitalfond står som bedste bud på køber af Unifeeder   

Unifeeder er løbet fra konkurrenterne  

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs