Meldgaard: 2013 et kæmpe skridt fremad for Torm

"Allerede i 2013 forventer vi et positivt cash flow fra vores operationer, efter vi har betalt renter til bankerne. Det er et kæmpe skridt fremad for os og skaber stabilitet på platformen," siger Torms topchef Jacob Meldgaard i et interview med ShippingWatch.
Foto: Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad

Torm har lagt det værste bag sig efter et nyt underskud i 2012 på 579 mio. USD tynget af især de enorme omkostninger i forbindelse med restruktureringen af selskabet samt nedskrivninger. Og trods forventninger om et nyt minus i 2013 på 100-150 mio. USD før skat, ser rederiets topchef Jacob Meldgaard i et interview med ShippingWatch en lang række klare lyspunkter for det hårdt prøvede tankrederi.

"Allerede i 2013 forventer vi et positivt cash flow fra vores operationer, efter vi har betalt renter til bankerne. Det er et kæmpe skridt fremad for os og skaber stabilitet på platformen," siger Jacob Meldgaard, der ikke vil udtale sig om 2014, hvor markedsforventninger for produkttank er de bedste i mange år.

Clarkson: Produkt- og kemikalietank ud af mørket i 2014 

"Vi fokuserer på at skabe et godt resultat i 2013. Hvis man tager vores forventede tab på 100-150 mio. USD i år, ligger vores normale afskrivninger på vores flåde i størrelsesordenen 125 mio. USD. Men vi har trods meget vanskelige år evnen til at skabe et positivt cash flow og betale renter på vores gæld. Nu mangler vi så evnen til at betale ned på vores gæld, og det vi arbejde for."

"Vi har i dag den rigtige platform og adgang til markedet, og nu ser vi gradvise forbedringer i det underliggende fragtmarked. Det skal der selvfølgelig også til, for vi kan ikke gøre det her alene. Vi har selv gennemført en lang række initiativer i form af besparelser og ændringer i omkostningsstrukturen, men vi er afhængige af højere fragtrater," siger Jacob Meldgaard.

Solgte skibe bliver i Torm

Ved udgangen af 2012 ejede Torm 65 produkttankskibe og havde indchartret 11 skibe. Desuden drev Torm 20 skibe primært i LR2 Poolen, og selskabet havde ingen nybygninger i ordre. Regnskabet for 2012 indeholder en nedskrivning på salg af i alt fem skibe, "aktiver bestemt for salg på 74 mio. USD," fordi en af bankfaciliteterne som led i den omfattende aftale med bankerne  kræver deres gæld indfriet. Sådanne specifikke optionsrettigheder i bankaftalen omfatter i alt 22 skibe eller ca. en tredjedel af hele Torms flåde af produkttankere.

Fearnley: Produkttank kan være på vej ud af krisen 

"Vi vil sikre, at den part, som kommer til at overtage de fem skibe, vil indgå i et samarbejde med Torm. Så vi vil bevare skibene i vores flåde, og vores kunder, og vores organisation kommer til at drive dem. Vi har en konstruktiv dialog med vores banker, og når de beder os om noget, som det her, gør vi det selvfølgelig. Det er altså i bankernes interesse at give os de nødvendige værktøjer for at skabe gode muligheder for Torm. Og vi skal ikke glemme, at de også er vores store aktionærer," siger Jacob Meldgaard:

"Jeg oplever fuld støtte og ingen indikationer af, at andre banker ser for sig, at de skal ud at sælge skibe. Men selvfølgelig skal vi vise, at vi er de bedste til at varetage disse aktiver. Det respekterer vi fuldt ud. Men kan det være, at de på et tidspunkt vil ønske at sælge? Ja. Vil det være noget drama? Nej, det vil det ikke, fordi vi igen vil gå igennem den samme proces og identificere partnere, vi gerne vil have et langsigtet forhold til. Derfor kan jeg bare sige, at vi er i dialog med dem, der kan se en værdi i Torms platform. Trods flere års vanskeligheder for os og i shipping generelt, leverer Torm fortsat et produkt, der anerkendes herhjemme og internationalt. Derfor er jeg helt tryg ved, at vi vil bevare disse skibe," fastslår Jacob Meldgaard.

De kommercielle benchmarks

Trods risikoen for, at de positive markedsforventninger til produkttank kan få flere til at bestille nye skibe og således på ny fremprovokere en situation med stor overkapacitet , vurderer Jacob Meldgaard risikoen som begrænset:

"Finansieringsvilkårerne er fortsat svære i shipping, og det vil holde det i ave, så markedsvilkårerne for alle aktører bliver bedre. Er de gode for os, er de det også for vores kolleger i branchen. Torm er blandt de største rederier i verden i produkttank, og vi er derfor nogle af dem, der vil drage allermest fordel af et forbedret marked."   

Torm fremhæver i sin årsrapport med mæglervirksomheden Clarkson som kilde, at trods  Torms vanskelige situation, slog selskabet endnu en gang de kommercielle spot- benchmarks med 9 procent, 13 procent og 37 procent for henholdsvis LR2, LR1 og MR.

"Det er vi ekstremt stolte af under disse her vilkår. Et marked under pres, mens vi har været i modvind og præget af usikkerhed. At vi lige der kan levere bedre end de kommercielle benchmarks og fuldt på højde med de virksomheder, der ikke har været igennem de tulmultagtige begivenheder, vi har været igennem, gør mig meget tryg i forhold til en periode med forbedring af de markedsvilkår, vi står over for," siger Jacob Meldgaard. 

Torm fik underskud før skat i 2012 på 579 mio USD 

Torm tvinges til skibssalg og nedjustering 

Torms produkttank kommer først ud af krisen  

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også