Arktisk Råd på vej mod bindende aftale om olie-udslip

De arktiske lande skal opretholde nationale beredskaber og kunne trække på hinanden ved olieudslip i det arktiske område, fremgår det af endelig aftale i Arktisk Råd, skriver Ingeniøren.

Nationale beredskaber skal kunne komme hinanden hurtigt til hjælp, hvis et fremtidigt olieudslip i Arktis indtræffer, fremgår det af et endeligt dokument, som medlemslande i Arktisk Råd vil vedtage i maj, skriver Ingeniøren.

I sidste uge blev dokumentet lækket til Reuters, inden rådet skulle mødes to dage for at diskutere den fremtidige håndtering af det sårbare område. Og her rejste Greenpeace kritik af dokumentet som ukonkret, da der ikke fremgår noget om mandskab, skibe eller oprydningsudstyr.

Greenpeace: Svagt udspil om olieforurening i Arktis  

Marianne Østerby Kristensen er specialkonsulent for Forsvarsministeriet og formand for den dansk-grønlandsk-færøske delegation. Hun kan ifølge Ingeniøren stå inde for aftalen:

"For Danmark medfører aftalen konkret, at vi, hvis der sker en olieforurening ved Grønland, i stedet for kun at have vores eget udstyr at trække på, har mulighed for at kontakte andre lande og f.eks. kan få hjælp fra canadierne. De vil naturligvis hjælpe i det omfang, de ikke kompromitterer deres eget beredskab," siger hun og påpeger, at dokumentet er juridisk bindende, og at man derfor landene imellem må hjælpe hinanden ved olieforurening med de muligheder, som landene har til rådighed.

Nu skal der udformes praktiske guidelines, så man ved, hvem man skal ringe til, såfremt behovet for hjælp skulle opstå.

Det Arktiske Råd består af USA, Canada, Rusland, Finland, Sverige, Norge, Island og Danmark, der repræsenterer Grønland og Færøerne.

Arktisk Råd vil reducere svovludslip

Større sejlads ved Grønland 

Rusland liberaliserer Nordøstpassagen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også