Arktisk Råd vil reducere svovludslip

Svovludslip i Arktis skal halveres, mener miljøministrene i Arktisk Råd, der mødtes to dage i sidste uge. NGO kritiserer rådet for få konkrete tiltag til at opnå målet for det sårbare område.

Der skal ikke udledes svovl som i dag - og særligt ikke i sårbare områder som Arktis. Det blev miljøministrene i Arktisk Råd enige om i løbet af et møde over to dage i den nordsvenske by Jukkasjärvi. Det skriver Ingeniøren.

Rådet består af Danmark, Canada, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA. Derudover seks organisationer, som repræsenterer det oprindelige folk i Arktis. Den svenske miljøminister Lena Ek vil halvere nivauet af sodpartikler i luften, da sod forværrer klimaeffekten i det sårbare område.

"Arktis er verdens hjerte, fordi alle de store vind-, vand-, vejrsystemer bevæger sig over Arktis. Derfor er vi blevet enige om et dokument, der reducerer nationale emissionsgrænser for sod. Aftalen bliver nu overdraget til udenrigsministermødet i Kiruna," sagde Lena Ek ifølge Ingeniøren.

Er rådet en sovepude?

Bellona er en international NGO baseret i Norge og var til stede under mødet. Ifølge Sustainable Shipping kritiserer Sigurd Enge, medlem af Arktisk NGO Forum, mødet og rådet for ikke at tage sodproblematikken seriøst nok.

Han udtrykker nervøsitet over, hvorvidt lande som Rusland vil stille sig i vejen for at gennemføre initiativer.

"Det virker som om, at der er en stor kløft mellem de gode intentioner, som Sveriges formand har lagt frem og resultatet af mødet," siger han ifølge Sustainable Shipping med henblik på manglende konkrete initiativer:

"Jeg er bange for, at Rusland og USA er mere interesserede i at omdanne rådet til en sovepude, hvor de kan hvile deres hoveder i stedet for som gruppe at udvikle internationale bindende aftaler."

Større sejlads ved Grønland 

Greenpeace: Svagt udspil om olieforurening i Arktis 

Rusland liberaliserer Nordøstpassagen d

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også