ShippingWatch

Kina overhaler USA som verdens største handelsnation

Kina har overhalet USA som verdens største handelsnation. Det er første gang, at den amerikanske dominans i den globale handel bliver overgået.

Foto: Thomas Borberg

Kina har overhalet USA som verdens største handelsnation. Det skete i 2012, hvor summen af eksport og import af varer i Kina overgik de tilsvarende parametre i USA. Det er første gang den amerikanske dominans i den globale handel, der opstod efter afslutningen af Anden Verdenskrig, er blevet overgået.

USAs eksport og import af varer sidste år løb op i 3820 milliarder dollar, ifølge data fra det amerikanske handelsministerium, som blev offentliggjort i sidste uge. Samtidig viser tal fra Kinas toldadministration, at landets samlede handel med varer i 2012 udgjorde 3870 mia. dollars.

Kinas stigende indflydelse truer med at forstyrre de traditionelle handelsrelationer, hvor landet bliver den vigtigste handelspartner for lande som for eksempel Tyskland, som ventes at eksportere dobbelt så meget til Kina ved udgangen af dette årti, som det gør til Frankrig, ifølge en fremskrivning foretaget af Goldman Sachs.

"For mange lande rundt om i verden er Kina hurtigt ved at blive den vigtigste bilaterale samhandelspartner. Med det nuværende væksttempo vil mange europæiske lande have mere individuel handel med Kina end med bilaterale partnere i Europa inden udgangen af dette årti," lyder det fra Goldman Sachs.

Kina blev verdens største eksportør i 2009, mens USA stadig er den største importør. En række økonomer fra forskellige storbanker har sat spørgsmålstegn ved rigtigheden af Kinas eksport data, efter at toldmyndighederne rapporterede en uventet stigning på 14,1 pct. i eksporten i december. De kinesiske toldmyndigheder forsvarer sig ved at understrege, at alle statistikker er baseret på faktiske toldangivelser. Samtidig påpeger det kinesiske handelsministerium, at væksten var forårsaget af eksportører, der fremskyndte forsendelser før en midlertidig reduktion af kontrolgebyrerne udløb i slutningen af måneden.

RITZAU FINANS

Asiatiske havne vinder på produktivitet

Nye tal bekræfter Kinas vækst men ...

Asiatiske shipping-konglomerater under vand 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs