ShippingWatch

Produktion i Kina rykker til det sydøstlige Asien

Kina har hidtil været den helt store spiller i fremstillingsindustrien gennem sine lave omkostninger. Nye tal antyder, at mange producenter er i færd med at flytte produktionen til det sydøstlige Asien, skriver Wall Street Journal.

Foto: Novo Nordisk / PR

Kina har hidtil været den helt store spiller i fremstillingsindustrien gennem sine lave omkostninger, men nye tal antyder, at den position er truet. Mange producenter af alt fra håndtasker til elektronik flytter i stedet produktionen til det sydøstlige Asien. Det skriver Wall Street Journal.

I 2012 faldt indstrømningen fra direkte investeringer fra udlandet med 3,7 pct. til 111,72 mia. dollar, offentliggjorde Kinas handelsministerium onsdag. Det er første gang, at direkte investeringer til Kina falder set over et helt år siden 2009, hvor landet blev ramt af følgevirkninger fra den globale finanskrise.

Selvom nedgangen denne gang er delvist cyklisk, er den også et resultat af en længerevarende tendens med stigende lønninger og andre omkostninger, som har gjort Kinas fremstillingsindustri mindre attraktiv, lyder det fra økonomerne.

Kinas appetit for olie vil vokse stærkt i 2013 

Kinas svækkede konkurrenceevne er dog ikke udelukkende en forbandelse for landet, som ønsker et skift til produktion af højere værdi og derved stigende indtægter. Udfordringen for de kinesiske ledere er derfor at sikre, at den mindre vægt på fremstilling opvejes af jobskabelse i andre sektorer.

"Vi ved, at vi ikke kan blive ved med at være afhængige af konkurrencemæssige fordele gennem lavere priser. Vi er nødt til at accelerere en opgradering af værdiskabelsen af vores produkter, sagde Shen Danyang, talsmand for handelsministeriet, på et pressemøde onsdag ifølge Wall Street Journal.

Skiftet væk fra Kina betød markante stigninger i direkte investeringer fra udlandet for flere lande i Sydøstasien. Thailand gik frem med 63 pct. i 2012, mens Singapore i de første ni måneder af 2012 havde en fremgang på 27 pct.

RITZAU FINANS

Mægler: Kina hjælper Capesize mod bedre tider

Kinesisk indkøb af stål booster shipping  

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Et hedt tankmarked får tørlast-investorer på banen, siger Maersk Tankers. Eneti sætter vindplan på hold i USA, Clipper Group i kæmpe handel, Ikea dropper container-strategi, og BW Groups Sohmen-Pao forventer grønne forsinkelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs