Øget interesse for Mærsk giver stort kursspænd

Det store spænd mellem A- og B-aktierne i A.P. Møller - Mærsk kan være tegn på øget interesse for den danske shipping- og oliekoncern blandt de store fisk i investeringshavet, mener flere analytikere.
Foto: Maersk Line
Foto: Maersk Line
AF RITZAU FINANS

Det store spænd mellem A- og B-aktierne i A.P. Møller - Mærsk kan være tegn på øget interesse for den danske shipping- og oliekoncern blandt de store fisk i investeringshavet. Det fortæller tre aktieanalytikere, der følger selskabet, til Ritzau Finans.

Spændet mellem de to aktier, som nominelt er lige store og giver ret til samme udbytte, steg i december 2012 til det højeste siden 2003 - det år hvor det samlede aktieselskab blev skabt ved sammenlægning af de historiske D/S Svendborg og D/S 1912-selskaber.

Siden da har B-aktierne typisk været mellem 500 og 2000 kr. dyrere end A-aktierne, omend der også var en periode i 2008-09, hvor forskellen var tæt på ingenting, og A-aktien endda i nogen tid var mere værd. Men B-aktien er løbende steget i pris, og i december gik den fra at være knap 2200 kr. dyrere til at være 2640 kr. dyrere, altså det største spænd i næsten ti år.

"A-aktien er knap så likvid, fordi Mærsk-familien og fondene sidder på mange af aktierne, så investorerne køber sig hovedsagligt ind i B-aktien. Når det går godt, kan den derfor have en tendens til at trække lidt fra," forklarer analytiker Jesper Christensen fra Alm. Brand Markets.

Hollandske ING dropper dækning af Mærsk-aktien 

I gennemsnit handles der omtrent fire gange så mange B-aktier som A-aktier på fondsbørsen, og den højere pris for førstnævnte svarer derfor til den præmie, større investorer vil betale, for at have muligheden for at komme af med sine aktier hurtigere. Derfor kædes det større spænd sammen med en større interesse blandt de velhavende investeringsfonde- og selskaber.

"Det kan være en indikation af, at nogle at de større investorer begynder at dyppe en tå i et positivt scenarie, hvor verdensøkonomien går mod bedre tider i løbet af 2013. Der vil Mærsk dukke op på deres radar som nogle af de mere cykliske aktier, og der vælger de større investorer så oftere B-aktien, fordi de har brug for, at der er stor volumen," siger analysechef Frans Høyer fra Jyske Bank.

Der findes dog også en anden tolkning. Ifølge analytiker Stig Frederiksen fra Carnegie kan et stigende spænd også tolkes som en fortsat tillid til Mærsk, men en uro omkring verdensøkonomien.

"Nogle lægger om fra A-aktier til B-aktier, fordi de gerne vil blive i aktien, men kører mod den mest likvide del," pointerer Stig Frederiksen.

Sådan forløb Mærsks kapitalmarkedsdebut 

At begge aktier trods alt steg pænt i måneden peger dog også på, at der generelt har været mere appetit på Mærsk-aktier i et marked, der var nervøst forud for den amerikanske "finanspolitiske afgrund", der som bekendt først blev udskudt i sidste øjeblik.

"Det kan også være udtryk for, at folk tror mere på segmentet eller de makroøkonomiske udsigter, men fordi man stadig er usikker om tingene generelt, så vil man helst have den likvide aktie - hvis afgrunden faldt godt ud, skulle man eje Mærsk, og hvis det ikke gjorde, så skulle man kunne sælge dem hurtigt igen, derfor valgte man B," forklarer Stig Frederiksen.

Efter en lille indsnævring over de seneste tre handelsdage er spændet mandag ved 15-tiden faldet til 2400 kr., da B-aktien koster 44.680 kr. og A-aktien 42.280 kr.

Alm. Brand om Maersk: På et tidspunkt rammer virkeligheden aktionærerne 

Ud over prisen er der også den forskel på aktierne, at hver A-aktie giver 1000 stemmer ved selskabets generalforsamling, hvor en B-aktie kun giver en enkelt. Det er dog kun dråber i havet, da der findes knap 4,4 mio. aktier og 2,2 mia. stemmer, hvoraf Mærsk-familien og de familiestyrede fonde bestemmer over omtrent tre fjerdedele.

RITZAU FINANS

2012 et godt aktieår for næsten alle rederier 

Alm Brand: Maersk lokker investorer til med ny åbenhed 


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også