ShippingWatch

Alm. Brand venter yderligere container-ratefald

Der kommer yderligere fald i SCFI-indekset de kommende to uger, forventer analytiker i Alm. Brand Markets Jesper Christensen.

Foto: Hanjin

De generelle ratestigninger, som Maersk Line og en række kolleger indførte sidste uge, holdt kun kort. Allerede i denne uge faldt raterne tilbage igen, og hos Alm. Brand Markets venter analytiker Jesper Christensen, at raterne vil falde yderligere.

Sidste uge steg fragtrateindekset SCFI med 351 dollar til 1350 dollar per tyvefodscontainer, teu, på ruten mellem Asien og Europa, hvilket var et resultat af en generel ratestigning på 550 dollar på ruten fra Maersk Line. Allerede i denne uge er raterne dog på retur igen, og raten fra Asien til Europa dykkede med 113 dollar til 1237 dollar.

"Vi forventer yderligere fald i raten for de næste to uger, hvorefter der er annonceret endnu en mindre rateøgning. Vi vurderer, at spotraten kommer til at slutte 2012 lige under 1.200 dollar," skriver Jesper Christensen i en kommentar til dagens udvikling.

Alm. Brands analytiker venter, at raten i slutningen af 2013 vil ligge endnu lavere, i 1100 dollar, og at kommende generelle ratestigninger vil forsvinde hurtigt på samme måde, som det er sket med de to seneste. Dermed venter Alm. Brand Markets, at Maersk Line vil give underskud til næste år.

"Vi fastholder vores forventninger om 2013-rateniveauer konsistente med underskud i Maersk Line. 2013 vil rederierne få leveret over 50 skibe større end 10.000 teu, hovedsageligt til EU/Asien-ruten og herunder Maersk Lines rekordstore Triple-E skibe, og samlet forventes flåden at vokse med over 9 pct. Samtidigt forventes efterspørgslen kun at vokse med 6,6 pct. globalt og 4,0 pct. på EU/Asien-ruten. Der er derved fortsat udsigt til voksende mismatch mellem efterspørgsel/udbud på containerfragtmarkedet i 2013 og medfølgende pres på raterne," skriver Jesper Christensen.

RITZAU FINANS

Kortvarig succes for Asien-Europa-rateløft 

Hanjin Shipping varsler nyt rateløft 

Fragtrater fra Asien til Europa stiger markant 

BIMCO: For tidligt at råbe "priskrig" 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Et hedt tankmarked får tørlast-investorer på banen, siger Maersk Tankers. Eneti sætter vindplan på hold i USA, Clipper Group i kæmpe handel, Ikea dropper container-strategi, og BW Groups Sohmen-Pao forventer grønne forsinkelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs