BIMCO: For tidligt at råbe "priskrig"

Det er for tidligt at sige, at en egentlig priskrig hærger, mener BIMCO. Det drejer sig mere om lavere efterspørgsel.
Foto: Hyundai Merchant Marine
Foto: Hyundai Merchant Marine
AF RITZAU FINANS

Analytikerne i brancheorganisationen BIMCO forventer, at den hårde situation på containermarkedet vil fortsætte med lave fragtrater til følge. Der er dog endnu ikke tale om en priskrig, som den, der for et år siden sendte rederiernes resultater til blodrøde niveauer, vurderer BIMCO.

Det ændrer dog ikke på, at raterne er under markant pres grundet den dæmpede efterspørgsel og stigende overkapacitet.

"For at finde en ny markedsbalance gennemførte rederierne store nedskæringer i kapaciteten i oktober, og skabte en livsvigtig balance - men kun i kort tid. Siden det er raterne faldet markant. Det er for tidligt at sige, at en egentlig priskrig hærger, for det er stadig et simpelt spørgsmål om, at efterspørgslen i Sydeuropa er forsvundet mere end en krig om volumen," skriver BIMCO.

De lave rater, der i sidste uge krydsede 1000 dollar i nedadgående retning mellem Asien og Europa ifølge SCFI-indekset, har udløst annonceringen af en stribe ratestigninger fra midten af december og starten af januar. Det prøvede man også 1. november, men stigningen blev udvisket på 4 uger.

"Erosionen af efterspørgslen viser, at kapaciteten bliver nødt til at blive skåret løbende for at opnå en markedsbalance, der kan være et fundament for ratestigninger. Kigger man på de omstændigheder, der omgav ratestigningerne 1. november, kan denne omgang blive en kopi," skriver BIMCO.

Analysehuset forventer, at den europæiske økonomi vil bedres i andet halvår 2013 og i 2014, hvilket vil være understøttende for raterne.

RITZAU FINANS

Analysehus: Nedslående volumener for containerredere 

Shippinganalytikere: Container-rater vil ligge fladt ind i 2013 

Asien-Europa rater falder fortsat 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også