Red Barnet får rekordstor EU-bevilling i Somalia

Red Barnet Danmark, der samarbejder med Danmarks Rederiforening og rederierne om fattigdomsbekæmpelse i Somalia, har fået bevilget over 70 mio. kroner fra EU, som skal uddanne 42.000 unge. Det er den største enkeltkontrakt til Red Barnet nogensinde.

Red Barnet Danmark, der er i partnerskab med Danmarks Rederiforening og danske rederier om humanitære opgaver i Somalia,  udklækningsstedet for pirater ved Afrikas Horn og i Det Indiske Ocean, har fået sin største økonomiske enkeltbevilling nogensinde. EU har bevilget godt 10 mio. euro eller over 70 mio. kroner til den danske del af den internationale hjælpeorganisation til uddannelse af tusindvis af unge somalier fra grundskole og op til faguddannelser.

Det oplyser Camilla Erika Lerberg, chef for CSR Partnerships i Red Barnet Danmark, til ShippingWatch.

"I alt omfatter programmet i den nye kontrakt, der skal løbe over tre år, 42.000 børn og unge. Og det er den største enkeltkontrakt, vi nogensinde har fået. Vi ser det som en blåstempling af os til kvaliteten i det arbejde, vi udfører. Ellers ville vi næppe have opnået en bevilling i denne her størrelsesorden," siger Camilla Erika Lerberg.

7.000 unge uddannet

I de foregående tre år har Red Barnet Danmark med økonomisk støtte fra bl.a. de danske rederier på 5-6 mio. kroner, uddannet 7.000 unge, og hvor ca. 70 procent af disse nyuddannede i dag har fået et job. Det er ikke mindst disse resultater, der har sikret Red Barnet Danmarks sin største enkeltbevilling nogensinde. Bevillingen fra EU gør Red Barnet til den største hjælpeorganisation i Somalia.

Skibe undlader at oplyse om pirater 

Camilla Erika Lerberg understreger, at der for Red Barnet er tale et fattigdoms- og uddannelsesprojekt.

"Men det er for os meget vigtigt, at der er flere spillere med i det her, der forstår, at det lange seje træk ud af fattigdom og kriminalitet skal foregå på land, og at det er helt nødvendigt, at der bliver investeret i uddannelsessystemet. Rederne forstår, at der kan skabes store resultater på land, som på den lange bane vil få positiv effekt i forhold til de problemer, der er til søs," siger Camilla Erika Lerberg. Hun understreger, at der er plads til andre partnere i bestræbelserne på at uddanne så mange unge somaliere som muligt ud af fattigdom.

Redernes strategiske tilgang

I Danmarks Rederiforening siger vicedirektør Jan Fritz Hansen, der også er formand for de europæiske rederes piratkomite, at støtten fra rederierne til fattigdomsbekæmpelse i Somalia sker i erkendelse af, at rederne ikke alene kan komme med krudt og kugler, når grundlæggende fattigdomsproblemer og manglende uddannelse blandt unge i Somalia er en væsentlig del af årsagen til pirateri.

"Vi har brugt rigtig mange ressourcer på at få flådestyrker ned til området. Men vi har også været klar over, bl.a. i forbindelse med internationale høringer i IMO og andre steder, at nogle har ment, at rederne skulle medvirke til udviklingsbistand. Men der er grænser for, hvad rederne har råd til, og hvad vi har forstand på. Men vi vil gerne medvirke til at pege på nødvendigheden af, at der er forskellige tilgange til problemet, og det har vi i to omgange ydet økonomisk støtte til i form af uddannelsespakker gennem Red Barnet Danmark. Du kan sige, at vi har lavet symptombehandling ude til søs, men vi ved, at problemerne skal løses inde på land," siger Jan Fritz Hansen.

Britisk dom: Piratangreb er skibsrederens ansvar 

Samtidig lægger han ikke skjul på, at rederne også har en strategisk tilgang til piratproblemet:

"Det kunne jo godt være, at folketinget herhjemme,  EUs institutioner og andre vil sige, at vi må klare os selv, hvis vi kun kommer med krudt og kugler. Nu kan vi komme med en bredere tilgang til støtte for vores synpunkter og sige, at desværre er krudt og kugler nødvendige, men vi er også opmærksomme på, at der skal udviklingsbistand og andre hjælpeprojekter til," siger Jan Fritz Hansen. 

Militærchef: Kontrol med strandene kan stoppe piratangreb 

Militærchef advarer EU mod at slække piratkontrol 

Er EUs kamp mod pirater begyndt at skride?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også