ShippingWatch

Medie: Iranske tankskibe skjuler syriske skibsbevægelser

Skibe fra det iranske tankselskab NITC sender ifølge Reuters falske satellitsignaler, der har til formål at skjule andre skibes sejlads til Syrien. Begge lande er under internationale sanktioner men er tætte allierede.

Det er kendt stof, at Iran har omflaget en række af landets tankskibe til andre flagstater for at omgå internationale sanktioner mod landet. Men nu kan nyhedsbureauet Reuters med hjælp fra flere maritime specialister vise, at iranske tankskibe har sendt falske satellitsignaler for at maskere syriske skibe.

Iranske skibe har nemlig sendt satellitsignaler på asiatiske have, der har overtaget andre fartøjers identitet, så det samme skib ser ud til at være flere steder på samme tidspunkt.

"Det er selvfølgelig muligt at manipulere eller forfalske informationerne i disse beskeder," siger Richard Hurley, der er senioranalytiker ved IHS Fairplay, der netop monitorerer satellitsignaler fra skibe.

Ifølge Reuters har mindst tre iranske olietankskibe sendt sådanne falske signaler og derved lånt deres identitet til syrisk-ejede skibe, der sejlede mellem Syrien, Libyen og Tyrkiet.

"I de sidste måneder har vi set et tilbagevendende mønster, hvor fartøjer under tanzaniansk flag sender det samme MMSI-nummer. Så hvis et af to skibe laver legitime maritime aktiviteter, kan det bruges som 'sløring' for det andet skib og dets aktiviteter," siger en kilde fra Windward, der laver analyser af maritim teknologi.

I et specifikt tilfælde betyder det, at det iranske skib Millionaire overskrev identiteten på det syriske skib Lady Rasha, således at det ud fra MMSI-nummeret så ud som om, Millionaire foretog to rejser samtidig med flere tusind miles i mellem dem.

Det iranske tankselskab NITC nægter at metoden er mulig, mens syriske myndigheder også nægter at kende noget til anklagerne.

Medie: Iransk tanker jages i Grækenland 

Speditører advarer medlemmer om Iran 

Iranske tankskibe skifter rundt mellem flagstater 

Indien fortsætter olieimport fra Iran 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs