ShippingWatch

Iranske tankskibe skifter rundt mellem flagstater

Iranske tankskibe har skiftet flagstater i takt med, at USA og EU har strammet sanktionerne på grund af landets atomprogram. Senest har iranerne flyttet skibe fra en østat i Stillehavet til Tanzania, der kalder det en fejl. Det skriver Bloomberg.

14 iransk-ejede tankskibe sejler under Tanzania-Zanzibar flag. Det afslører data fra et amerikansk selskab, IHS i Colorado, der vedligeholder en global shippingdatabase for FNs søfartsorganisation. Efter at oplysningerne er kommet frem, har skibsregistret i Zanzibar undersøgt sagen nærmere.

"Det er en fejltagelse," siger Abdullah Kombo, direktør i Zanzibar ministerium for infrastruktur og kommunikation.

De 14 iransk-kontrollerede skibe sejlede indtil omflagningen under Tuvalu-flag, en ø i Stillehavet.

Medie: Handelshus brugte Maersk-skib til iransk olie  

Iranske tankskibe har skiftet flagstater i takt med, at USA og EU strammer sanktionerne mod Iran på grund af landets atomprogram. EU forbød import af iransk olie fra 1. juli i år og har også forbudt skibe fra medlemslandene at fragte iransk olie. Både Zanzibar-Tanzania og stillehavsøen Tuvalu har i august oplyst, at man ikke længere vil registrere iransk-kontrollerede skibe.

Skibene opereres af selskabet NITC i Teheran. Selskabet oplyser ifølge Bloomberg, at det er ejet af iranske pensionsfonde. En række telefoniske forespørgsler og emails til selskabets hovedsæde er forblevet ubesvaret.

Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
 

Ni af de iranske skibe er på vej til Asien ifølge signaler fra skibene. Et af dem er i Middelhavet på vej til Tyrkiet, mens andre er på vej tilbage til Den Persiske Golf.

Olie ombord

Ni af skibene sejler ifølge Bloomberg med en dybgang, der indikerer, at skibene formentlig har last ombord. 11 af de i alt 14 skibe er VLCCere, der hver især er i stand til at fragte to mio. tønder olie.

Fordi hovedparten af den maritime forsikringsindustri er koncentreret i Europa, omfatter EUs sanktioner ca. 95 procent af den globale tankskibsflåde.

Reuters har tidligere undersøgt, hvordan iransk råolie bliver sendt til et område øst for Malaysia og lastet på tomme skibe ved nattetid for at vente på potentielle asiatiske købere, der dermed kan holde hånden under den iranske økonomi, som er betydeligt udfordret af embargoen.

Olien bliver opbevaret på lejede tankskibe, som opererer under Panama-flag og sejler i vandet ud for Labuan. Labuan er på størrelse med Manhattan og er et finanscenter i Malaysia.

Avis: Iran vil blokere Hormuzstrædet med olieudslip 

EU strammer igen sanktioner mod Iran 

Medie: Iran unddrager sig olieembargo ved Malaysia 

 

Mere fra ShippingWatch

Höegh Autoliners går med i klimakoalition

Det norske bilrederi Höegh Autoliners indtræder i klima-alliancen First Movers Coalition, der også tæller Maersk, som ”frontløbere på bæredygtighedsområdet i deres sektor”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs