ShippingWatch

Avis: Iran vil blokere Hormuzstrædet med olieudslip

Chefen for den iranske revolutionsgarde har lavet en plan for en miljøkatastrofe, der skal blokere sejlads i Hormuzstrædet og derigennem fjerne sanktionerne mod landet. Det skriver Reuters på baggrund af en Der Spiegel-historie.

Mohammad Ali Jafari, chef for den iranske revolutionsgarde, har i følge Der Spiegel en plan, der skal lette de økonomiske sanktioner mod landet. Operationen med kodenavnet 'mudret vand' går ud på at sejle et tankskib ind i stenene i strædet og dermed lamme verdens vigtigste vandvej for olieshipping. Det skriver Reuters.

"Målet er at blokere shipping midlertidigt gennem forureningen, at 'straffe'  tilstødende arabiske stater, der er fjendtlige overfor Iran og tvinge vesten til at tage del i en storstilet rengøring af vandet - og muligvis derigennem suspendere sanktioner mod Iran," skriver Der Spiegel.

En rengøring af et olieudslip i stedet vil nemlig kræve teknisk hjælp fra iranske myndigheder, og derfor vil det økonomiske embargo mod landet blive nødt til at blive fjernet.

"Iranske selskaber, hvoraf nogle er ejet af Revolutionsgarden, ville endda komme til at tjene på redningsoperationerne," skriver Der Spiegel.

Den tyske avis har ikke navngivet nogen kilde til oplysningerne, men Der Spiegel siger, vestlige efterretningstjenester er ved at undersøge planen, og at den kun kræver godkendelse fra den iranske leder Ayatollah Ali Khamenei, før den kan startes.

Omkring 40 pct. af verdens oliesejlads sejler gennem golfen via Hormuzstrædet.

EU strammer igen sanktioner mod Iran 

Maersk Line: Iran handler om forretning - ikke omdømme 

Medie: Handelshus brugte Maersk-skib til iransk olie  

Medie: Iran unddrager sig olieembargo ved Malaysia 

Iransk olieeksport tilbage på niveauet før sanktioner 

Mere fra ShippingWatch

CMA CGM forventer kraftigt fald i fragtraterne

Udsigterne for containermarkedet ser noget mere dystre ud i den kommende tid, vurderer franske CMA CGM. Containerrederiet noterede dog stadig vækst på både top- og bundlinje i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs