ShippingWatch

Maersk Container: Tinglev ligger i den bedste tidszone

Det ligger ikke i kortene, at Maersk Container Industry skal flytte fra det sønderjyske hovedkvarter i Tinglev. Det skyldes en blanding af talent, partnere og tid, siger selskabets adm. direktør Peter Krogh Nymand.

Foto: MCI

A.P. Møller-Mærsks containerdatterselskab Maersk Container Industry (MCI) regner ikke med at flytte fra Tinglev i Sønderjylland, hvor selskabet har haft base siden det åbnede i starten af 1990'erne. Det siger selskabets adm. direktør, Peter Krogh Nymand, til ShippingWatch.

MCI producerer både tør- og kølecontainere til både Maersk Line og andre containerrederier. Ind til for omkring seks år siden blev der stadig produceret containere i fabrikken ved Tinglev, men i dag sker produktionen i Kina, og der åbnes i 2014 en ny fabrik i Chile.

"Vi lukkede kølefabrikken i Tinglev i slutningen af 2006, og dengang havde vi en del diskussioner omkring at beholde hovedkvarteret her eller ej. Men vi valgte at blive her af flere årsager. Et af nøglepunkterne er helt klart vores udviklingsafdeling. For MCI er udvikling vigtig, fordi vi er oppe mod nogle meget store konkurrenter såsom CIMC og Singamas, og de er principielt mange gange større end os. CIMC er måske ti gange så store som os, når vi snakker volumener," siger Peter Krogh Nymand om den kinesiske konkurrent, der er en del af den statsejede Cosco-gruppe i Kina.

Konkurrenternes størrelse betyder, at de har stordriftsfordele, som det danske selskab ikke kan hamle op med, og derfor må MCI gå efter at lave produkter, der er bedre og billigere at producere.

"Vi kan ikke købe materialerne billigere end de andre, men vi kan prøve at lave dem med færre materialer lige så godt. Så vores udvikling er vigtig, for ellers kan vi ikke konkurrere, og det er ikke så let at lave udvikling i Kina. Det er svært at få dygtige ingeniører derude, og det er dyrt, for dygtige folk i Kina er meget meget dyre - faktisk dyrere end herhjemme. Og så er det meget svært at holde ting hemmeligt i Kina - det har de en lidt anden holdning til," siger Peter Krogh Nymand.

Partnere i området

Men der er også andre gevinster ved at have hovedkvarter i Danmark i stedet for at rykke til østen. De fleste af MCIs kunder har hjemme i USA, Fjernøsten og Europa, og det er på grund af tidsforskellen simpelthen bare nemmere at være i Danmark.

"Hvis man har kontor i Kina, er det svært at dække hele verden. Så er der eksempelvis 12 timers tidsforskel til USA. Et salgskontor i Europa kan dække hele verden, fordi der er seks eller otte timer både den ene og den anden vej. Så slipper man for en masse salgsfilialer," siger Peter Krogh Nymand.

Derudover har MCI vigtige samarbejdspartnere i området. Det er eksempelvis Danfoss og den Sønderborgensiske elektronikvirksomhed Lodam eller det tyske firma Bitzer.

"De er meget vigtige for vores udvikling, og vi har også kontakt til mange universiteter i Europa, hvor vi henter viden. Der er Kina ikke så godt med."

Ekspansion

Så der er altså mange grunde til at beholde hovedkvarteret i Tinglev, hvor selskabet i dag har afdelingerne for salg, udvikling, after sales og en række gruppe-funktioner. Og derfor regner Peter Krogh Nymand heller ikke med, at MCI skal flytte.

"Det ligger ikke i kortene, at vi skal flytte fra Tinglev. Men det ligger heller ikke i kortene, at vi skal blive større her. Så MCIs ekspansion, når vi snakker produktion, er der ingen planer om at udvide her. De ting, der ligger her i dag, bliver liggende, men ekspansionen vil foregå andre steder. Så over tid, mens vi ekspanderer ude i verden, vil vi også ekspandere lidt her."

Reefer-magtkamp rammer Maersk Container Industry 

Velkommen til containerlegepladsen i Tinglev 

Lille Mærsk-datter har store planer 

Tomme containere koster Maersk Line 1 mia USD om året 

Mere fra ShippingWatch

To flydende gasterminaler rykker til Europa

Europa kan se frem til at modtage to flydende faciliteter til import af LNG i de kommende måneder for at erstatte gas fra Rusland. Blandt andet vil Golar LNG omdanne et LNG-tankskib til en terminal.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs