Maersk kan blive nødt til at justere kapaciteten på Asien-Europa

Der kan blive behov for at skære i kapaciteten på Maersk Lines vigtige Asien-Europa-rute, siger Lars Mikael Jensen, chef for netop den fart hos Maersk Line.
Foto: Maersk Line
Foto: Maersk Line
AF RITZAU FINANS

Maersk Line kan blive tvunget til at følge i fodsporene på flere af rivalerne og fjerne kapacitet fra den travle rute mellem Asien og Europa. De seneste dage har to af de konkurrerende rederialliancer, CKYH og G6, annonceret nedskæring af kapaciteten med henholdsvis 6 og 15 pct. på ruten på grund af "dårlige markedsudsigter".

I februar 2012 var Maersk Line ude i en lignende manøvre med en reduktion på 9 pct. i Asien-Europa-kapaciteten. Her blev nogle af sejladserne slået sammen med konkurrenternes, og det kan verdens største containerrederi blive nødt til at gentage.

- Vi vurderer hele tiden behovet for, hvor meget kapacitet, der skal til for at dække den efterspørgsel, der er. Nu går vi ind i lidt af en lavsæson, så der kan være et behov for at justere, så vi ikke sejler rundt med for meget tom kapacitet, som bare koster penge, siger Lars Mikael Jensen, chef for Asien-Europa-farten hos Maersk Line, til Ritzau Finans.

Efterspørgsel stiger ikke nok

Rederiernes overordnede problem er, at efterspørgslen efter fragt af varer mellem Asien og Europa ikke stiger så meget, som man tidligere forudså. Og da rederierne hele tiden modtager nybyggede skibe, som blev bestilt for fire-fem år siden, mens alt var fryd og gammen i verdensøkonomien, er faren for overkapacitet overhængende.

Ifølge Lars Mikael Jensen har Maersk Line dog en fordel i forhold til konkurrenterne, når der skal justeres i kapaciteten, i kraft af Daily Maersk-konceptet. Det går kort fortalt ud på, at Mærsk-rederiet sejler dagligt eller næsten dagligt fra alle større havne på ruten, så der dannes et "samlebånd på havet" med meget kort ventetid i havnene for afskiberne og garanteret leveringstid.

- Det gør det nemmere at justere programmet, som vi for eksempel gør omkring oktoberferien i Kina. På vores havnedækning har vi altid en backup, som gør at vi kan levere på vores garanti. Når vi har den backup, har vi også et alternativ, hvis vi aflyser en afsejling, så der står et andet skib klar til at dække af, siger Lars Mikael Jensen.

Daily Maersk bliver

Han fastslår, at der ikke pilles ved Daily Maersk-programmet ved eventuelle kapacitetsjusteringer.

- Men vi ser på, om der er behov for en generel strukturel justering i ruterne til Nordeuropa og Middelhavet, siger direktøren.

Ud over at tage skibe ud og aflyse sejladser, kan Maersk Line skrue på den knap, der hedder "slow steaming". Jo langsommere, skibene sejler, jo færre penge bruger de på brændstof.

- Så længe olieprisen og bunkerprisen (brændstof, red.) er så høj, er der er et besparelsespotentiale i det. Skibene kan godt sejle langsommere, siger Lars Mikael Jensen.

Asien-Europa-farten fylder omkring 40 pct. af Maersk Lines aktiviteter. Det er også her, rederiet venter at indsætte de nye gigantiske skibe i "Triple E"-klassen, der bliver leveret fra midten af 2013.

RITZAU FINANS

SeaIntel: Rederne kan ikke fastholde de høje rater 

Daily Maersk skal udbredes til andre dele af verden 

Søren Skou: 2013 kan blive meget svært 

Søren Skou: Markante ratestigninger 1. november 

Maersk Line: Industrien har overvundet overkapaciteten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også