IMB bekymret over voldelige nigerianske pirater

Mens antallet af angreb fra somaliske piratangreb er faldet, har der været en skarp stigning i angreb fra nigerianske pirater, der udviser et højt voldsniveau. Det skriver International Maritime Bureau i deres kvartalsmæssige opgørelse over piratangreb.

Antallet af piratangreb mod den internationale handelsflåde er faldet markant i første halvdel af 2012 sammenlignet med samme periode af 2011. Det er drevet af et fald i somaliske angreb, men til gengæld stiger angrebene fra nigerianske pirater.

Det fremgår af halvårsrapporten om pirateri fra International Maritime Bureau, hvor man kan læse, at der i de første seks måneder af 2012 blev rapporteret 177 episoder til IMB Piracy Reporting Centre, mens der var 266 rapporter i samme periode sidste år. Det skyldes primært det fald i somalisk pirataktivitet, der har kunne ses i løbet af 2012, og som altså nu er faldet til 69 episoder i 2012 fra 163 episoder i første halvår af 2011.

"Faldet i somalisk pirateri bliver dog modsvaret af en stigning i antallet af angreb i Guineabugten, hvor 32 episoder inklusive fem kapringer blev rapporteret i 2012 mod 25 i 2011. I Nigeria alene var der 17 episoder sammenlignet med seks i 2011. Togo rapporterede fem episoder inklusive en kapring sammenlignet med ingen episoder i samme periode af sidste år," skriver IMB i rapporten.

IMB er  bekymrede over niveauet af vold, der bruges mod besætningsmedlemmer i Guineabugten, hvor der blev rapporteret om skydevåben i 20 ud af 32 tilfælde, mens et besætningsmedlem døde under et angreb og et andet døde som følge af et angreb. I løbet af første halvår af 2012 blev tre fartøjer kapret og 61 besætningsmedlemmer holdt som gidsler.

Somaliske pirater stadig en trussel

Selvom de somaliske pirater kun havde succes med at kapre 13 skibe i første halvår af 2012 mod 21 i første halvår af 2011, er piraterne stadig en seriøs trussel, skriver IMB.

"Somaliske piratangreb dækker et stort område fra det sydlige Røde Hav, Adenbugten og Oman-golfen til det Arabiske Hav og det Somaliske Bassin, hvor de truer alle shipping-ruter i den nordvestlige del af det Indiske Ocean," udtaler Pottengal Mukundan, der er direktør for IMB.

Han mener, at en af årsagerne til faldet i somaliske piratangreb er de forebyggende og forstyrrende taktikker, som internationale flådestyrker bruge til at bekæmpe piraterne med.

"Flådeaktiviteterne spiller en central rolle i at frustrere piraterne. Der er ikke noget alternativ til deres fortsatte tilstedeværelse," siger Pottengal Mukundan.

Han mener også, at etableringen af Best Management Practices og specielt brugen af private vagter ombord har bidraget til at mindske antallet af piratangreb.

Den 30. juni holdt somaliske pirater 11 fartøjer og 218 besætningsmedlemmer som gidsler, hvoraf 44 af dem bliver holdet inde i landet.

Pirateri: Nu skal lovgivningen kortlægges 

Danske antipirater mangler penge til rost uddannelse  

Avis: Pirater skal afsløres af pengestrømme 

Øget pirataktivitet ud for Vestafrika 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også