Forskere: Afgørende at beskytte dansk handelsflåde

Det er i høj grad i dansk interesse at beskytte den danske handelsflåde, lyder vurderingen i en ny analyse fra Center for Militære Studier. Derfor er det ikke på vandet, forsvaret skal spare. Danmarks Rederiforening glæder sig over konklusionen. (Opdateret)

Pirateri skal bekæmpes af Søværnet for at sikre, at den danske handelsflådes sejlads kan foregå smertefrit. Det er konklusionen for Søværnets fortsatte arbejde i en rapport fra Center for Militære Studier, der er blevet offentliggjort fredag morgen.

Rapportens formål er at komme med forslag til det danske forsvars prioritering af indsatsområder i en forsvarspolitisk situation, hvor der skal spares tre mia. kroner. Sikkerheden på søen er et af de områder, hvor Center for Militære Studier absolut anbefaler, at der ikke bør spares.

”Vi slår i rapporten fast, at indsatsen over for pirateri bør være en indsats, vi bibeholder i fremtiden. Hvis man vil sætte danske interesser i front, så gælder det for Søværnet om at sørge for piratbekæmpelse og indsatsen i Arktisområdet. Det er Søværnets klassiske opgave at beskytte handelsflåden, og det er noget, vi fortsat skal gøre,” siger Lars Bangert Struwe til ShippingWatch.

Lars Bangert Struwe er ph.d., forsker ved Center for Militære Studier og medforfatter til rapporten.

Han understreger, at piratjagt er en helt central opgave for det danske forsvar og forventer, at man fra politisk hold også vil se sådan på det.

”Selvom man skal spare tre mia. kroner, så er piratjagt noget, jeg tror politikerne også vil se som noget, man skal blive ved med. En besparelse vil ikke give mening for Søværnet på det her område, hvis man virkelig ønsker at forsvare danske interesser,” siger Lars Bangert Struwe.

Rederne: Store interesser på spil

Danmarks Rederiforening noterer med tilfredshed Lars Bangert Struwes konklusion: At bekæmpelse af pirateri er en naturlig og meget væsentlig del af Søværnets opgaver, som også i fremtiden skal prioriteres – også som led i Danmarks overordnede sikkerhedspolitik.

"Der er store danske og internationale interesser i, at den meget vigtig handelsrute mellem Asien og Europa holdes fri for pirater. Derfor bør Søværnets muligheder for fortsat at bidrage til beskyttelsen af skibsfarten ikke beskæres i forbindelse med en ændring i Forsvarets prioriteter, siger konsulent Morten Glamsø, Danmarks Rederiforening.

Han fremhæver, at det danske Søværn flere gange har vist vejen for de øvrige flådestyrker og vist, hvordan man bedre og mere effektivt kan bekæmpe de somaliske pirater. F.eks. ved en mere målrettet indsats mod piraternes moderskibe.

"Søværnets indsats er meget påskønnet fra vores side," siger Morten Glamsø.

Rapporten ”En analyse af vilkår for dansk forsvarspolitik – strategiske valg 2012” fremlægges i dag fredag på Forsvarsministeriets forsvarspolitiske konference. Rapporten er bestilt af forsvarsforligskredsen og kan læses her.

Analytiker: Pirater har købt kraftigere våben

Søfolk fra Maersk Alabama kræver erstatning 

Søfartens Ledere forargede over pirat-udmelding

Rederiforeningen: Regler for bevæbnede vagter ikke en EU-opgave

Piratforsker: NATO er ikke alene om æren

NATO: Pirateri i Aden-bugten faldet markant

Danske skibe får lettere adgang til bevæbnede vagter 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også