ShippingWatch

Sanktioner dykker Irans olieeksport

For første gang er der registreret fald i Irans eksport af olie som følge af sanktioner.

Irans olieeksport er faldet betydeligt i denne måned, hvor flere købere har nedtrappet eller helt droppet den iranske olie på grund af de vestlige sanktioner. Det oplyser kilder i olieindustrien til nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau.

I marts er eksporten af råolie faldet med omkring 300.000 tønder olie om dagen. Det svarer til en nedgang i eksporten på 14 procent, viser en vurdering fra konsulentfirmaet Petrologistics og et førende europæisk olieselskab.

Sanktioner

Det er det første markante fald, der er registreret i Irans olieeksport, siden EU i januar meddelte, at det fra juli vil være slut med at få olie fra Iran.

Foruden EU har også USA indført sanktioner mod Iran i et forsøg på at presse landet til at opgive sit omstridte atomprogram.

Oplysningen om den faldende eksport sendte fredag oliepriserne i vejret. Brent-råolie steg med næsten fire dollar til 127,06 dollar pr. tønde, inden den senere landede på 125.

Stigning

Eksperter forventer, at olieprisen fortsat vil stige.

"Jeg tror, at iransk eksport vil ryge meget længere ned endnu, efterhånden som sanktionerne bider. Det er en logisk reaktion, at markedet stiger på grund af dette, siger analytiker Mike Wittner fra Société Générale i USA.

Flere europæiske selskaber, heriblandt det franske Total, er helt holdt op med at købe den iranske olie, mens hollandske Shell er blandt de selskaber, der køber stadig mindre fra Iran.

Olieprisen i vejret på tal fra Iran 

Konflikt med Iran stopper for Lauritzen-kontrakt

Iran-krise kan udløse store prisudsving på olie  

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs