Konflikt med Iran stopper for Lauritzen-kontrakt

Lauritzen Kosan må opgive en længerevarende forretning med Iran på grund af USA og EUs skærpede sanktioner mod landet.
Foto: Lauritzen Kosan
Foto: Lauritzen Kosan
Af Marlene Sorensen

USAs og EU-landenes forbud mod import af olie fra Iran rammer nu Lauritzen Kosan, der må opgive al transport af petrokemiske produkter fra landet.

Iran eksporterer årligt 500.000 ton af af det petrokemiske produkt, Ethylene, som bruges til plastik. Produktet er omfattet af olieembargoen, og dermed bliver der lukket for Lauritzen Kosans handel i Iran.

"Vi har sejlet Ethylene fra Iran siden 2007, og Iran er en betydelig spiller på det petrokemiske marked. Den handel bliver lukket fra 1. maj, og vi må derfor træde ud af vores kontrakt før tid. " siger direktør i Lauritzen Kosan, Thomas Wøidemann.

Han vil ikke afsløre, hvor mange penge, Lauritzen Kosan dermed går glip af, men samtlige ordrer vil gå tabt. Spørgsmålet er, hvor handlen med petrokemiske produkter nu flytter hen.

"Som jeg ser det, er der kun en lille håndfuld skibe, som kan sejle petrokemiske produkter fra Iran efter den 1. maj. En del af eksporten vil muligvis flytte til USA, som også producerer Ethylene," siger Thomas Wøidemann.

Kina står på spring

Olieembargoen mod Iran er indført i forsøg på at presse landet til at forhandle om landets atomprogram. Iran hævder, at de iranske atomanlæg er rent civile, mens verdenssamfundet med EU og USA i spidsen mener, at Iran er ved at udvikle atomvåben. Det er ikke lykkedes USA at få vedtaget de skærpede sanktioner på FN-niveau, blandt andet p.g.a. modstand fra Kina, men EU-landene har valgt at følge i USAs fodspor.

Der er dog den tilføjelse i EU-sanktionerne, at eksisterende kontrakter vedrørende petrokemiske produkter kan fortsætte til 1. maj og oliekontrakter til 1. juli for at give tid til at finde ud af, hvordan EU-lande med stor import af iransk olie kan finde andre leverandører.

Ifølge Global Risk Management stiller Kina spørgsmålstegn ved, om verden overhovedet skal rette sig efter USAs skærpede sanktioner, og dermed lurer en magtkamp mellem verdens to største olieforbrugere, USA og Kina. 

Thomas Wøidemann vil da heller ikke afvise den mulighed, at Kina blæser på sanktionerne på petrokemiske produkter, opkøber sin egen flåde af tankskibe og overtager forretningen i Iran.

"Men eksportens volume vil næppe blive den samme," siger han.

Iran-krise kan udløse store prisudsving på olie

IMF advarer om prischok på råolie

Bimco: Iran-konflikt kan flytte oliehandel til Vestafrika

Lauritzen contract halted by Iran dispute  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også