ShippingWatch

Olieprisen i vejret på tal fra Iran

Nervøse oliehandlere reagerer kraftigt på rapport om et fald i Irans olieeksport.

Irans daglige eksport af råolie ser ud til at være faldet med 300.000 tønder i marts, anslår konsulenthuset Petrologistics i en rapport, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Rapporten blev udsendt fredag midt på eftermiddagen og forårsagede et pludseligt og stort hop i olieprisen på de globale råvarebørser.

I løbet af ganske få øjeblikke steg prisen på en tønde Brent-olie fra Nordsøen - den toneangivende oliepris i Europa - 3 dollars fra 124 dollars til lige over 127 dollars.

Siden er olieprisen dog faldet noget tilbage og ligger sidst på eftermiddagen i 125,5 dollars for en tønde Brent-olie.

Hvis rapporten fra Petrologistics' er korrekt vil det være det første synlige tegn på, at USA's og EU's sanktioner mod Iran begynder at have en mærkbar effekt på landets olieeksport.

Godt i tråd med Danske Bank-analyse

Opgørelsen falder godt i tråd med en analyse fra Danske Bank udsendt torsdag.

Her forudsagde chefanalytiker Arne Lohmann, at olieprisen vil stige mærkbart i den kommende tid, idet markedet ifølge hans mening i øjeblikket undervurderer effekten af sanktionspolitikken.

"Sanktionerne over for Iran virker ret godt, og meget tyder på, at det bliver svært for iranerne at komme af med deres olie. Der er simpelthen langt færre købere af iransk olie, og den olie kommer til at mangle i markedet. Markedet har undervurderet sanktionerne. Vi ser allerede i dag, at EU, Japan, Sydkorea og selv Kina køber markant mindre iransk olie," skriver Arne Lohmann i sin analyse.

Kan ikke holde prisen nede

Saudi Arabiens olieminister, Ali Niami, forsøgte tidligere på ugen at dæmpe bekymringerne for stigende oliepriser ved at kalde dem "ubegrundede". Samtidig slog han fast, at Saudi Arabien vil kunne øge sit udbud af olie med op til 25 pct. om nødvendigt.

Det er ifølge Danske Bank med til at holde prisstigningerne nede. Men det kan dog ikke presse priserne i bund.

"Der er mulighed for, at Saudi Arabien vil pumpe mere olie på markedet. Men som vi ser det, har de simpelthen ikke nok ledig kapacitet til at erstatte den iranske olie. Vi tror desværre ikke, at Saudi Arabien vil være i stand til at bringe priserne ned. Men det er en medvirkende årsag til, at vi trods alt ikke kommer højere op," siger Arne Lohmann.

Mere fra ShippingWatch

Höegh Autoliners går med i klimakoalition

Det norske bilrederi Höegh Autoliners indtræder i klima-alliancen First Movers Coalition, der også tæller Maersk, som ”frontløbere på bæredygtighedsområdet i deres sektor”.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs