ShippingWatch

Vestafrika er fortsat hotspot for pirater

Samtlige kidnapninger af besætninger i år har fundet sted i Guinea-bugten, viser nye tal. Og antallet af piratangreb mod skibe i bugten kan vise sig at være endnu højere, vurderer IMB i rapport.

Foto: Finn Frandsen

Det er ikke uden risiko at sejle med handelsskibe i Vestafrika og særligt Guinea-bugten, fremgår det af nye tal fra IMB's internationale piratagentur, der viser udviklingen for piratangreb i 2018 indtil videre.

Samtlige kidnapninger af besætningsmedlemmer i 2018 har fundet sted i netop Guinea-bugten, lyder det fra agenturet. 25 besætningsmedlemmer er indtil videre blevet bortført i år med over seks forskellige hændelser i bugten, hvilket "fremhæver den højere risiko i dette område," lyder det i en pressemeddelelse.

"Desuden antages det, at det sande antal hændelser i Guinea-bugten er 'væsentligt højere', end hvad der bliver indrapporteret til IMB Piracy Reporting Centre," skriver IMB.

Blandt andet det hollandske rederi ForrestWave blev udsat for et piratangreb i området i år. Det skete ud for Nigeria, hvor i alt 11 søfolk blev kidnappet i foråret. I slutningen af maj blev besætningen løsladt, oplyste rederiet.

Kidnappet besætning løsladt af pirater i Nigeria

Færre hændelser i andre områder

IMB melder dog også om en mere positiv udvikling i andre områder, der tidligere været udsat for piratangreb i stort omfang. Områder, der tidligere har været plaget af mange angreb, har oplevet et fald.

Det er blandt andet tilfældet i Østafrika, hvor der ikke har været nogen meldinger om angreb ud for Somalias kyst i andet kvartal. Ved Filippinerne faldt antallet af meldinger til tre i kvartalet. Trods faldet opfordrer IMB dog til fortsat agtpågivenhed i disse områder.

(Artiklen fortsætter under billedet)

IMB.PNG
Oversigt over Vestafrika og hændelserne i Guinea-bugten ifølge IMB. Kilde: IMB Piracy Report Foto: Kilde: IMB Piracy Rapport

Bureauet modtog i første halvår af 2018 i alt 107 meldinger på verdensplan om hændelser med piraters indblanding. Hændelserne er fordelt på 69 skibe, der blev bordet, 23 forsøg på angreb, beskydning mod i alt 11 skibe, mens fire skibe blev kapret. Især tank- og tørlastskibe har været de foretrukne mål blandt pirater med henholsvis 40 og 39 skibe, som er blevet angrebet.

Kapringerne er alene sket i årets første tre måneder, da der i andet kvartal ikke var nogen meldinger om kaprede fartøjer, skriver IMB.

For hele 2017 var der i alt 180 meldinger om angreb, hvor antallet af piratangreb var det laveste i 22 år.

Antallet af piratangreb og røverier mod skibe i Asien faldt i første halvår

Rederier efterlyser forlængelse af piratplan

Antallet af piratangreb når laveste niveau i 22 år

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere