Ny trussel mod stabil oliepris i sigte

Udviklingslande vil i fremtiden stå for en langt større del af forbruget af råvarer som blandt andet olie, der kan skabe store udsving i olieprisen i fremtiden, skriver Wall Street Journal.
Foto: Hjalmar Otto Fjøsne/Aker Solutions
Foto: Hjalmar Otto Fjøsne/Aker Solutions
AF RITZAU FINANS

Et skift i verdens forbrugsmønster, hvor udviklingslande står for en langt større del af forbruget af råvarer som blandt andet olie, kan være med til at skabe et større udsving på olieprisen i fremtiden.

Det skriver Wall Street Journal.

I det meste af sin historie har olien flydt én vej; fra producerende udviklingslande til forbrugende industrilande. Den tendens ser nu i højere grad ud til at skifte. Således stod de såkaldte udviklingsøkonomi for en lige godt halvdelen af verdens olieforbrug i fjerde kvartal af 2015.

At producenterne af olie selv forbruger en stor del, kan ifølge Financial Times skabe en ny trussel for olieprisen, der kan blive mere svingende. De producerende nationer i Sydamerika og Mellemøsten kan være med til at skabe en ond nedadgående spiral for olieprisen, når de selv forbruger.

"De såkaldte "emerging markets" er i høj grad råvarerbaserede markeder. Med den enorme stress, der hersker som resultat at et større fald i råvarepriserne er det svært at finde lommer med en signifikant efterspørgsel," siger Richard Soultanien, co-præsident fra energi-konsulentfirmaet NUS Consulting Group.

Et eksempel på den onde spiral er Brasilien og Rusland, begge olieeksportører, der har haft store problemer med økonomisk vækst. Den lave vækst får landenes olieefterspørgsel til at falde, hvilket vil være en stor forhindring for, at oliepriserne kan gå op igen i den nærmeste fremtid.

Vitols topchef: Olieprisen forbliver lav de næste 10 år

Oliepriskrigen er uden effekt 

Nordsøen kan miste 150 platforme over ti år 

Oliemøde mellem Saudi-Arabien og Venzuela ender uden aftale 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også