ShippingWatch

Medie: Grønland vil sænke fart på oliejagt

Grønlands nye regering vil bremse jagten på råstoffer og varsler bl.a. et foreløbigt stop for nye tilladelser til olieefterforskning, skærpet naturbeskyttelse og indførelse af royalty, skriver Politiken.

Foto: Torben Stroyer

Med Grønlands nye regering forbliver dagsordenen råstoffer, og hvordan øen skal forholde sig til den store opmærksomhed fra industrien. Men alt tyder på, at balancen bliver en helt anden end tidligere. I forbindelse med præsentationen af regeringsgrundlaget forleden blev det nemlig klart, at regeringen ønsker at bremse oliejagten i området, skriver Politiken onsdag.

Avis: Grønlands erhvervsudvalg presser på for minelov 

Således varslede regeringen forleden i forbindelse med præsentationen af regeringsgrundlaget planer om et foreløbigt stop for nye tilladelser til olieefterforskning. Desuden skal det være sværere at importere udenlandsk arbejdskraft, naturbeskyttelse skal have øget fokus og Grønland skal have royalty - hvor procentsatsen kan blive hævet ved større projekter.

Vil skræmme virksomheder væk

Og ikke alle var lige optimistiske.

"Det her er ændringer, der sikkert vil få en del selskaber til at trække følehornene. Råstofindustrien lægger meget vægt på stabile forhold," sagde Jakob Janussen, der ifølge Politiken er en af Grønlands mest erfarne analytikere med en fortid som embedsmand.

Kritikken bider dog ikke på Grønlands nye landsstyreformand Aleqa Hammond fra partiet Siumut:

"Der er allerede udstedt mange licenser. Oliejagten skal have et omfang og et niveau, hvor samfundet kan følge med," sagde hun til webavisen Sermitsiaq ifølge Politiken.

Skibsredere: Nej tak til grønlandsk særaftale

Massiv interesse for Arktis blandt leverandører

Sejlads over Nordpolen mulig i 2050

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs