USA indfører sanktioner mod hemmeligt iransk shippingnetværk

De amerikanske myndigheder har valgt at sanktionere en græsk forretningsmand, der anklages for i al hemmelighed at have styret et shippingnetværk for den iranske regering.
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
AF BENJAMIN WERNER CHRISTENSEN

Ifølge de amerikanske myndigheder har den græske forretningsmand Dimitris Cambis brudt de internationale sanktioner og ulovligt transporteret olie for den iranske regering. Det er sket via brugen af en række skuffeselskaber. Selv har han dog indtil videre afvist alle anklager.

”Vi har løftet sløret for en indviklet ordning, der havde til formål at omgås de internationale oliesanktioner,” udtaler David Cohen, der bærer titlen U.S. Treasury Undersecretary for Terrorism and Financial Intelligence, i en officiel meddelelse. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dimitris Cambis er i søgelyset for sidste år at have købt otte tankskibe, som efterfølgende skulle være brugt til at transportere iransk olie. Ifølge indledende undersøgelser fra det græske shippingministerium er der ikke tegn på, at der er tale om skibe, der har sejlet med græsk flag. Og anklagen er alvorlig, for det er bestemt ikke småpenge, der er tale om. Ifølge de amerikanske myndigheder skulle hver af de otte skibe have kapacitet til at transportere olie for omkring 200 mio. dollar pr. fragt. De amerikanske myndigheder påpeger i samme henseende, at man ikke mistænker hverken den græske regering eller andre græske shippingselskaber for at have forbrudt sig mod de internationale sanktioner.

USA tjener på sanktioner

I løbet af 2012 valgte Vesten at pålægge Iran yderligere sanktioner som en reaktion på mistanken om, at Iran brugte store dele af landets olieindtjening på at finansiere sit atomprogram. Alle anklager om atomprogrammet er blevet afvist af Iran. Sanktionerne har dog været særdeles effektive, og Irans olieeksport blev i løbet af 2012 halveret. Det svarer til i omegnen af en million tønder olie om dagen. I samme periode er den amerikanske olieeksport steget med omtrent det samme. Blandt andet derfor menes det, at særligt USA fortsat vil lægge et massivt pres for at fastholde sanktionerne overfor Iran.

Medie: Handelshus tæt på Irans atomprogram

Iran køber nye tankskibe

Iransk olieeksport boomer trods sanktioner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også