Iransk olieeksport boomer trods sanktioner

Eksporten af råolie fra Iran steg i december til det højeste niveau siden EU-sanktioner trådte i kraft sidste juli. Det skriver Reuters.
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)

På trods af sanktioner er den iranske eksport af råolie i december steget til sit højeste niveau, siden sanktioner fra EU trådte i kraft. Eksporten er steget til omkring 1,4 mio. tønder om dagen i december, viser to kilder fra industrien samt fragt- og tolddata, som nyhedsbureauet Reuters har samlet.

De to kilder forventer dog, at eskporten vil falde igen januar op mod at amerikanske sanktioner træder i kraft.

Vestlige sanktioner, der sigtede mod at hæmme landets atom-program, halverede Irans olieeksport i 2012 fra 2,2 mio. tønder om dagen i slutningen af 2011, hvilket betød et fald i indtjening for landet.

Stærk efterspørgsel fra Kina og andre lande som Indien og Japan samt køb af nye tankskibe har dog ledt til eksportboomet i december.

Da den iranske olieeksport var på sit laveste niveau, blev der i september dagligt eksporteret 900.000 tønder olie. Ifølge oliemarkedsanalytiker Salar Moradi ved konsulentselskabet FGE, er eksporten altså steget til 1,4 mio. tønder om dagen i december, mens han venter at se eksporten falde til mellem 1,1 mio. og 1,3 mio. tønder om dagen i første kvartal af 2013.

"Iran købte en række tankskibe fra Kina og kan nu lave flere leverancer(...) Det har taget noget af presset væk fra Iran og gjort tank-trafik nemmere, og vi ser højere eksport til Kina," siger han til Reuters.

Kina købte i december 593.400 tønder iransk olie om dagen, hvilket er det næsthøjeste daglige niveau i 2012.

På trods af at der er sanktioner mod landet, og at USA er på vej med yderligere sanktioner, forventer en analytiker ikke, at eksporten til Kina vil ophøre.

"Konsekvenserne af at modgå kinesisk import fra Iran vil være for skadelige for det bilaterale forhold (mellem Kina og USA, red.). Jeg vil blive meget overrasket, hvis Obama kritiserer Kina for den iranske import," siger Elena McGovern, olie- og gasanalytiker ved Business Monitor International.

Olien burde være billigere 

Terror og dårligt image rammer olieindustri 

Iranske skibe flygter fra tysk storbank 

Iran gennemfører ny flådeøvelse i Hormuzstrædet 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også