ShippingWatch

Holger K: Mærsk-aftale kan ikke genforhandles

Skatteminister Holger K. Nielsen fastslår, at det ikke er muligt at genforhandle den aftale, som Danmark i 2003 indgik med Mærsk og andre olieselskaber omkring udvinding af olie i Nordsøen

Det er ikke muligt at genforhandle den aftale, som Danmark i 2003 indgik med Mærsk og andre olieselskaber omkring udvinding af olie i Nordsøen. Det slår skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fast på et pressemøde, hvor han fortæller, at et serviceeftersyn, der blev iværksat sidste år, kommer med den konklusion.

"På baggrund af serviceeftersynet kan regeringen konstatere, at det ikke er muligt at tilsidesætte Nordsøaftalen fra 2003. Sagt på en anden måde, så står aftalen ved magt," siger Holger K. Nielsen.

Derfor foreslår regeringen at hæve skatten for Dong og andre olieselskaber i Nordsøen. På nær de tre selskaber Shell, Chevron og A.P. Møller-Mærsk i Dansk Undergrundsconsortium (DUC). Siden 2003 har DUC-selskaberne afleveret 60 procent til statskassen, mens olieselskaberne uden for DUC har pumpet olie op til en skatteprocent på 30.

Regler skal være ensartet

"Der er betydelige forskelle på virksomhederne i Nordsøen. Dem skal der ryddes op i," siger skatteministeren og fortsætter: "Derfor foreslår regeringen at ændre beskatningen for de gamle selskaber, reglerne skal være ensartet, så alle virksomheder betaler det samme i skat. Det vil give ekstra penge i statskassen, og det er ikke småpenge, vi taler om. Det vil sikre et markant løft af den kollektive infrastruktur. Og derfor er vi glade for, at det skal være grønnere samtidig," siger Holger K. Nielsen.

De mange penge skal konkret bruges til blandt andet at elektrificere jernbanenettet og på at gennemføre den såkaldte timemodel mellem København-Odense-Aarhus-Aalborg.

Dermed vil det fremover være muligt at køre fra København til Aarhus på to timer og København til Aalborg på tre timer. Forbedringerne af den mest trafikerede togstrækning i Danmark skal få flere danskere til at droppe bilen og flyet og tage toget i stedet.

Olie Gas Danmark: 16 mia. kr på spil i Nordsøen

Norge: Vi har brug for 4000 ansatte til 18 nye rigge 

Regeringen sadler om i Nordsø-olien

Maersk Oil: Skattetryk i Nordsøen afgør nye investeringer 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs