Oliemarkedet frygter opblusning i Nordafrika

Oliemarkedet frygter opblusning af uro efter angrebet på Statoils gasanlæg i Algeriet, fortæller Michael Poulsen, olieanalytiker i Global Risk Management til ShippingWatch.

Efter militante islamisters angreb på Statoils gasanlæg i Algeriet er der en frygt i oliemarkedet for, om angrebet er tegn på generel uro i Algeriet og resten af Nordafrika. Det fortæller Michael Poulsen, olieanalytiker i Global Risk Management, til ShippingWatch.

"Det er samme situation, som vi så under det arabiske forår, nemlig en frygt for at det spreder sig til omkringliggende lande. Ikke fordi markedet forventer et nyt arabisk forår, men det giver noget uro, og de olieproduktionssteder, hvor der er udenlandsk personel, vil man nok tænke sig om en ekstra gang omkring sikkerheden," siger Michael Poulsen.

Det kan både udmønte sig i en højere sikkerhedspræmie eller ekstra vagter eller andre foranstaltninger på installationerne. Men de omkostninger er ikke så udslagsgivende som den usikkerhed, som kommer til at præge markedet de næste par uger.

Større end Libyen

"Det, der vil kunne have direkte indflydelse på olieprisen de næste par uger, er markedets indprisning af, om det her kommer til at sprede sig. Det gælder også, fordi Algeriet er en relativt stor producent af olie - omkring 1,8. mio. tønder om dagen, hvor Libyen var på 1,4 eller 1,6 mio. tønder, alt efter hvordan man måler det," siger Michael Poulsen.

Algeriet er altså en større olieproducent end Libyen var, da borgerkrigen rasede, og det arabiske forår var i gang. Det var udviklingen, der betød et markant prishop på olien. Derfor vil indikationer af, at angrebet i Algeriet er et tegn på yderligere uro i området kunne aflæses direkte i olieprisen.

"Hvis det breder sig til at skabe uro i den del af verden, er det helt sikkert, at vi ikke taler om en prisstigning på et par dollars. Så er det et helt andet scenarie, vi snakker om. Da Libyen trak overskrifter, steg råolieprisen omkring 30 dollar. Så nu vægter markedet sandsynligheden for, at noget lignende sker og lægger det ind i priserne. Lige nu er der ikke noget, der tyder på det, men der er alligevel en lidt forhøjet risikopræmie, som jeg vil mene ligger på 2-3 dollar i øjeblikket," siger Michael Poulsen.

Ømtåleligt område

Fald eller stop i produktion af olie i Algeriet og også Libyen er specielt ømtåleligt for olieprisen, fordi kvaliteten af olien fra landene er høj, hvilket gør det nemt at udvinde diesel og benzin modsat tungere råolie, der skal forarbejdes mere, før det kan bruges.

"Selvom Saudi Arabien har en stor buffer på, hvad de kan producere oveni det nuværende niveau, så er det ikke den samme type olie, som de eventuelt kan erstatte den med. Så der er masser af reserve-kapacitet til at producere råolie, men går man ind og ser på hvilken kvalitet, der kan komme til at mangle ved produktionsfald i Nordafrika som 2011, så er det olie af meget høj kvalitet," siger Michael Poulsen.

Gidseldramaet er ovre: 30 gidsler er døde 

Algeriet-drama: 15 gidsler undsluppet 

Oliearbejdere taget som gidsler i Algeriet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også