Algeriet-drama: 15 gidsler undsluppet

15 udenlandske gidsler er formentlig undsluppet gidseltagerne på naturgasanlægget In Amenas i det østlige Algeriet, hvor 20 udlændinge siden i går er blevet holdt som gidsler, herunder flere Statoil ansatte. Statoils direktør kalder det en ekstremt stressende situation, som olieselskabet forbereder sig på kan blive langvarig.
Foto: Trond Isaksen/Statoil
Foto: Trond Isaksen/Statoil

15 udenlandske gidsler er sluppet ud af gidseltagernes greb på anlægget In Amenas i Algeriet. Det rapporterer det franske nyhedsbureau AFP, skriver Pol.dk.

Algeriets militær har efter drabet af to og gidseltagning af 20 udenlandske ansatte samt et ukendt antal lokale gidsler på anlægget In Amenas i Algeriet i går omringet anlægget og er dermed med til at forhindre, at gidseltagerne kan forlade anlægget, der ligger 60 kilometer fra den libyske grænse og 1300 sydøst for hovedstaden Algiers i Algeriet. Samtidig er franske og amerikanske specialtropper klar til at rykke ind, hvis regeringen i Algeriet tillader det.

Ifølge oplysninger fra BBC er der tale om 20 kidnappede af fransk, japansk, britisk og amerikansk og norsk nationalitet, mens gidseltagerne selv hævder at have 41 gidsler i deres varetægt. Kidnappernes krav er et ophør af den franske invasion mod islamiske styrker i Mali, men den eneste udmelding fra regeringen i Algeriet er, at man nægter at lade gidseltagerne forlade landet.

Oliearbejdere taget som gidsler i Algeriet 

Naturgasanlægget ejes og drives i et samarbejde mellem BP, Statoil og Algeriets nationale olieselskab Sonatrach. Statoil holdt torsdag morgen en pressekonference, hvor Statoils adm. direktør Helge Lund redegjorde for gidseltagningen fra Statoils vinkel.

 

"Siden den første rapport blev modtaget tidligt i går (onsdag, red.), har Statoil taget situationen meget alvorligt. Hele vores indsats er fokuseret på at bringe vores medarbejdere hjem sikkert samt give den støtte og hjælp, vi kan til deres familier og venner, kolleger og andre medarbejdere i Statoils organisation. Vi har mobiliseret alle tilgængerelige ressourcer, vi har, og har brug for organisationen. Samtidig samarbejder vi med både norske og internationale myndigheder, såvel som andre virksomheder, der er berørt af hændelsen."

Topchefen ønskede ifølge den norske avis Vårt Land ikke at spekulere i, hvor længe gidseltagningen kan vare, men sagde, at Statoil er forberedt på, at den kan blive langvarig.

Analytikere: Maersk Oil når nemt sit produktionsmål 

Statoils medarbejdere befinder sig i en meget presset situation, fremhæver Helge Lund også.

"Som vi alle kan forstå det, befinder vores kolleger i In Amenas sig i en ekstremt stressende situation. De er alle erfarne og respekterede Statoil medarbejde, og de fleste har også store erfaringer i regionen," sagde Helge Lund på morgenens pressemøde.

Også Maersk Oil har aktiviteter i Algeriet og er partner med selskabet Anadarko Petroleum Corporation. Selskabet leverede i oktober 2012 et regnskab, der var bedre en ventet, og som indeholdt en opjustering af forventningerne til hele året. Anadarkos salg for hele året 2012 lå på 265-267 mio. tønder olie.

Olieprisen stiger efter angreb i Algeriet 

Gigantiske skifergasdepoter i Algeriet kan forsyne Europa i 10 år

Maersk Oils Algeriet-partner opjusterer forventningerne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også