ShippingWatch

Olieprisen stiger efter angreb i Algeriet

Olieprisen steg onsdag efter islamiske Al Qaeda-militanters angreb på en stor gasinstallation i Algeriet. Angrebet overrasker analytikere, fordi landet i årtier og med succes har beskyttet sin store olie- og gasindustri. USA varsler aktioner.

Foto: Erik Johansen

Olieprisen steg onsdag efter islamiske Al Qaeda-militanters angreb på en stor gasinstallation i Algeriet, Afrikas fjerde største olieproducent. Det rapporterer flere nyhedsbureauer.

Maersk Oil indgår skatteforlig i Algeriet 

Det er frygten for, at angrebet i OPEC-landet Algeriet kan få konsekvenser for olieproduktionen i Afrika og Mellemøsten, der sender olieprisen op.

"I lyset af, at Algeriet i årtier har haft succes med at beskytte landets olie- og gasinstallationer, er sådan et angreb meget overraskende," siger Sam Ciszuk, analytiker i det britiske rådgivningsselskab KBC Energy Economics til nyhedsbureauet Reuters.

Det angrebne gasfelt, hvor over 40 ansatte menes taget som gidsler, drives i et joint venture med BP, Statoil og Algeriets nationale olieselskab Sonatrach. Statoil har indkaldt til pressemøde igen torsdag morgen om situationen.

Der var 17 Statoil-medarbejdere i og ved anlægget, da angrebet begyndte onsdag morgen. 13 af dem er nordmænd. Fem af de 17 er bragt i sikkerhed, og af de 12, som der ikke er gjort rede for, er de ni nordmænd og tre udenlandske ansatte.

I løbet af  natten til torsdag er der ikke kommet informationer til Statoil om væsentlige ændringer i forhold til den situation, som Statoils koncernchef Helge Lund orienterede om onsdag aften. 

Syv amerikanere menes at være blandt gidslerne, og den amerikanske forsvarsminister Leon Panetta varsler i New York Times aktioner i form af "alle nødvendige og passende skridt" for at sikre gidslerne i Algeriet.

 

I 2010 var Algeriet Afrikas største olieproducent efter Nigeria, Angola og Libyen, og Algeriet er i dag blandt verdens 10 største gasproducenter og den tredje største leverandør af gas til Europa.

En lang række store olieselskaber er aktive i Algeriet som f.eks. Anadarko, BP, Conoco-Phillips, Eni, Shell, Statoil og franske Total.

En del af forklaringen på onsdagens olieprisfald skyldes også nye tal for de amerikanske råolielagre, der overraskende er faldet med 1,0 mio. tønder i sidste uge, hvor analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet en stigning på 2,2 mio. tønder.

Lagrene af benzin steg med 1,9 mio. tønder mod en ventet stigning på 2,7 mio. tønder, viser tal fra det amerikanske energiministerium onsdag eftermiddag.

Oliearbejdere taget som gidsler i Algeriet 

Maersk Oils Algeriet-partner opjusterer forventningerne 

Mærsk får endeligt tilsagn til algeriske milliarder 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs