ShippingWatch

Statoil: Olieindustri foran smertefulde forandringer

Topchefen for Statoil, Helge Lund, forventer, at mange af de dyre norske oliearbejdere i Nordsøen vil blive erstattet af robotter og maskiner. Olieindustrien står foran smertefulde forandringer, skriver Helge Lund i en kronik tirsdag i Dagens Næringsliv.

Foto: Trond Isaksen

En del norske offshore-arbejdere i oli- og gasindustrien kan på sigt blive erstattet af robotter. Det mener chefen for Norsk Industri Stein Lier Hansen, der bl.a. har lagt navn til synspunktet i Financial Times, og Statoils øverste chef Helge Lund (foto) er ikke uenig.

Tårnhøje lønninger i norsk offshore-industri 

"Det er et interessant perspektiv. Omkostningsniveauet i Norge driver den industrielle aktivitet i retning mod høj kompetence og ny teknologi. Automatisering er en del af dette billede," siger Helge Lund til Dagens Næringsliv. I en kronik i avisen tirsdag skriver Helge Lund, at både den norske og hele den internationale olie- og gasindustri står foran smertefulde forandringer, for ikke at tabe terræn til lavtlønslande. Og netop vækst i omkostningerne i Norge giver anledning til bekymring.

Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil
 

Norske oliearbejdere er blandt verdens bedst betalte. Gennemsnitslønnen er ifølge Hays Oil & Gas tæt ved en mio. norske kroner om året, mens britiske oliearbejdere tjener ca. det halve. I Norge har det regerings-nedsatte Riggutvalget nået frem til, at omkostninger i Norge er 40-45 procent højere end i andre dele af Nordsøen. 

Seadrill overvejer at flytte fra Norge 

Ifølge chefen for Norsk Industri, Stein Lier Hansen, vil flere og flere opgaver i industrien blive udført af maskiner og robotter.

Rådgivere: Lønpres i offshore breder sig  

Avis: Strejkende oliearbejdere i Norge er millionærer 

Mere fra ShippingWatch

I alt 12 skibe er sejlet fra Ukraine lastet med korn

I alt er 12 tørlastskibe lastet med Ukrainsk korn til eksport sejlet fra det krigshærgede land siden mandag sidste uge, hvor det første skib efter en aftale mellem Rusland og Ukraine fik lov til at forlade havnen i Odesa.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs