ShippingWatch

Statoil: Olieindustri foran smertefulde forandringer

Topchefen for Statoil, Helge Lund, forventer, at mange af de dyre norske oliearbejdere i Nordsøen vil blive erstattet af robotter og maskiner. Olieindustrien står foran smertefulde forandringer, skriver Helge Lund i en kronik tirsdag i Dagens Næringsliv.

Foto: Trond Isaksen

En del norske offshore-arbejdere i oli- og gasindustrien kan på sigt blive erstattet af robotter. Det mener chefen for Norsk Industri Stein Lier Hansen, der bl.a. har lagt navn til synspunktet i Financial Times, og Statoils øverste chef Helge Lund (foto) er ikke uenig.

Tårnhøje lønninger i norsk offshore-industri 

"Det er et interessant perspektiv. Omkostningsniveauet i Norge driver den industrielle aktivitet i retning mod høj kompetence og ny teknologi. Automatisering er en del af dette billede," siger Helge Lund til Dagens Næringsliv. I en kronik i avisen tirsdag skriver Helge Lund, at både den norske og hele den internationale olie- og gasindustri står foran smertefulde forandringer, for ikke at tabe terræn til lavtlønslande. Og netop vækst i omkostningerne i Norge giver anledning til bekymring.

Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil
 

Norske oliearbejdere er blandt verdens bedst betalte. Gennemsnitslønnen er ifølge Hays Oil & Gas tæt ved en mio. norske kroner om året, mens britiske oliearbejdere tjener ca. det halve. I Norge har det regerings-nedsatte Riggutvalget nået frem til, at omkostninger i Norge er 40-45 procent højere end i andre dele af Nordsøen. 

Seadrill overvejer at flytte fra Norge 

Ifølge chefen for Norsk Industri, Stein Lier Hansen, vil flere og flere opgaver i industrien blive udført af maskiner og robotter.

Rådgivere: Lønpres i offshore breder sig  

Avis: Strejkende oliearbejdere i Norge er millionærer 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs