ShippingWatch

Tårnhøje lønninger i norsk offshore-industri

Ansatte i den norske olieindustri er suverænt førende på lønninger i global målestok med et gennemsnit på over en mio. norske kroner om året. Ny lønfest i 2012.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Norske offshore-arbejdere tjener nu i gennemsnit over en million norske kroner om året eller det dobbelte af gennemsnitslønnen i den øvrige, globale olieindustri. Det skriver Dagens Næringsliv med henvisning til tal i "The Oil and Gas Global Salery 2012", der udgives af rekrutteringsfirmaet Hays Oil & Gas. En stor international jobformidler inden for ollie- og gasindustrien.

Mange ansatte i den norske olieindustri tjener formentlig langt mere end en mio. norske kroner kroner, mener konsulenterne, der også peger på - i øvrigt i lighed med Danmark - at der er uddannet for få ingeniører.

"Vi skal huske, at dette baare er gennemsnitslønnen. Der vil være mange arbejdstagere med base i Norge, der tjener betydeligt mere. Særligt inden for efterspurgte discipliner som subsea-ingeniører," siger Duncan Freer, adm. direktør i Oil and Gas Job Search, der har lavet undersøgelsen sammen med Heys Oil & gas.

Nyt lønhop i 2012

En ud af tre oliearbejdere forventer ifølge undersøgelsen, at lønnen vil stige yderligere op til 10 procent i år.

Chefen for North Energy, Erik Karlstrøm, siger till Dagens Næringsliv, at årsagen til de høje lønningerk, at der i for mange år har været uddannet alt for få ingeniører.

"Folk i Norge  vil ikke være ingeniører, så det kan ikke undre, at man må betale det, man skal betale," siger Erik Karlstrøm, der ifølge avisen selv have havde samlede godtgørelser på 8,4 mio. norske kroner i 2010.

60.600 kr. om måneden

Tal fra Statistisk sentralbyrå viser, at heltidsansatte i olie- og gasindustrien havde en gennemsnitllig månedsløn eksklusiv overarbejdstidsbetaling på 60.600 kroner per 1. oktober 2011. Talllene dækker operatører, chauffører, boredæksarbejdeere, procesteknikere og maskinoperatører. Alt i alt omkring 40.000 arbejdstagere

De norske offshore-ansatte slår deres kolleger i lande som Australien (164.000 dollar), Brunai (140.500 dollar), Canada (128.700 dolllar) og USA (124.000 dollar), mens ansatte i olierige Saudii-Arabien placerer sig i midten af selskabet med 102.900 dollar.

Mere fra ShippingWatch

Lavere spotrater afspejles på BW LPG's bundlinje

BW LPG’s nettoindkomst fra spotsejladser gik ned med 16 pct. i første kvartal i forhold til sidste år. Selskabet lander dog et overskud og udbetaler udbytte til aktionærerne, viser kvartalsrapporten.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs