Avis: Strejkende oliearbejdere i Norge er millionærer

Mens de fleste andre vestlige lande er ramt af harme over de høje lønninger til bankdirektører, har Norge svært ved at kapere de generøse forhold for de norske oliearbejdere, skriver Financial Times. Strejken kommer samtidig med, at flere nordmænd må blive længere på arbejdsmarkedet.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
AF RITZAU FINANS

Norge har mistet tålmodigheden med landets oliearbejdere, hvis strejke på tredje uge har lammet den norske produktion af olie. Oliearbejderne kræver at kunne trække sig tilbage, når de bliver 62 med fuld pension, men det krav møder ingen sympati hos hverken den norske regering eller befolkning. Det skriver Financial Times.

Mens de fleste andre vestlige lande er ramt af harme over de høje lønninger til bankdirektører, har Norge svært ved at kapere de generøse forhold for de norske oliearbejdere. Særligt er nordmændene ikke imponeret over strejken, der kommer samtidig med, at flere nordmænd må blive længere på arbejdsmarkedet. Den gennemsnitlige årsløn for en norsk oliearbejder er cirka 1 mio. norske kroner.

"De er stort set alle sammen millionærer, som kun arbejder 16 uger om året, så det er lige i overkanten, at de klager over deres pensioner," siger Leit Kjonnas, maskiningeniør i olieindustrien, til Financial Times.

Strejken har lammet den norske olieproduktionen og vurderes at have kostet de norske olieselskaber 3 mia. kr. Strejken falder samtidig lige oven i EUs olieembargo mod Iran og det har sendt prisen på en tønde Nordsø-olie op over 100 dollar.

Norge producerer 2 mio. tønder olie om dagen og det fald i forsyningen får nu USA og det internationale energiagentur til at overveje at åbne for deres strategiske reserver for at komme en krise på oliemarkedet i forkøbet.

Analytikere venter, at den norske regering kan bruges sine ekstraordinære beføjelser til at bryde strejken, men den norske regering har endnu ikke udmeldt sit svar på strejken.

Det skræmmer dog ikke de norske oliearbejdere, som står stejlt på deres krav om en sænkning af pensionsalderen fra 65 til 62 år, selv om de godt ved, at strejken er upopulær blandt nordmændene.

"Folk har dybest set kastet sten efter os på gaden, men vi har arbejdet hårdt for det her land, og vi fik fortalt at vi kunne trække os tilbage, når vi blev 62, hvis det var det, vi ville. Nu prøver de at gå tilbage på det løfte, og vi vil ikke bare finde os i det," siger Magnar Ingar Lunde, en 58-årig oliearbejder for Statoil, til Financial Times.

RITZAU FINANS

Statoil lockout vil først ramme danske virksomheder senere

Norsk strejke påvirker ikke Maersk Drilling endnu 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også