Nordea: Kinesisk millardopkøb skaber ikke prisudligning

CNOOC's køb af Nexen betyder ikke, at prisen på den amerikanske WTI-olie vil bevæge sig op på niveau med Brent råolie, vurderer Nordea.
Foto: DONG
Foto: DONG

Tyske Commerzbank vurderer, at mandagens nyhed om, at det kinesiske olieselskab China National Offshore Oil Corporation, CNOOC, vil smide 15,1 mia. dollar (92,4 mia. kr.) efter canadiske Nexen, vil fremskynde en pipeline direkte til den canadiske vestkyst, hvorfra olien kan blive transporteret videre til Asien.

En sådan pipeline vil ifølge banken få prisen på den amerikanske WTI-olie til at nærme sig prisen på den toneangivende Nordsøolie (Brent). Den vurdering er Thina Margrethe Saltvedt, der olie- og råvareanalytiker hos Nordea, dog ikke enig i.

- Det er meget dyrt at bygge sådan en pipeline gennem bjerge og fjelde, og derfor havde flere ventet, at Canada hellere ville øge eksporten til USA, siger hun til Ritzau Finans.

Som det er nu, bliver den canadiske olie transporteret via pipelines til Cushing i Oklahoma, hvor WTI-olien bliver prissat. En af grundende til, at WTI har ligget så lavt på det sidste, er, at Canada på det seneste har øget sin produktion af olie, mens USA ikke har formået at udvide transportkapaciteten videre. Dermed hober olien sig op i Cushing og er med til at presse priserne i bund.

Ifølge Thina Margrethe Saltvedt vil en pipeline til den canadiske vestkyst simpelthen blive for dyr. Hun er dog ikke tvivl om, at hvis prisen på WTI skal nærme sig Brent-olien, skal infrastrukturen fra Canada forbedres. Hun finder det dog mere sandsynligt, at en ny pipeline vil gå direkte til den amerikanske østkyst uden om Cushing. Det vil i hvert fald være en billigere løsning.

CNOOC's investering i Nexen er den største oversøiske investering nogensinde inden for energisektoren foretaget af et kinesisk selskab.

Tirsdag eftermiddag bliver WTI-futuren - med levering den 12. september - handlet til knap 88 dollar, mens prisen på Brent-olien ligger på 103 dollar.

Kinesisk offshore-gigant køber sig ind i Nordsøen 

Olien genvinder tabt terræn trods nedgradering 

Forskningscenter kan styrke maritimt samarbejde med Norge 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også