Kinesisk offshore-gigant køber sig ind i Nordsøen

Den største oversøiske investering nogensinde inden for energisektoren foretaget af et kinesiske selskab er en realitet, skriver Bloomberg News. Dermed rykker kineserne blandt flere steder ind i den britiske del af Nordsøen som næststørste olieproducent.

Det kinesiske statslige offshore olieselskab CNOOC vil købe det canadisk-amerikanske olie- og gasselskab Nexen for 15,1 mia. dollar (92,4 mia. kr.). Det offentliggør selskaberne mandag ifølge Ritzau Finans. Prisen per aktie er 27,5 dollar og svarer til en præmie på 61 pct.

Det er den største oversøiske investering nogensinde inden for energisektoren foretaget af et kinesiske selskab, skriver Bloomberg News.

Nexen er repræsenteret på tre hovedmarkeder. Det er UK North Sea, Vestafrika og Den Mexicanske Golf.

I den britiske del af Nordsøen er Nexen ifølge egne oplysninger den næststørste olieproducent i dag, og selskabet har siden 2004 fordoblet sine dokumenterede oliereeserver i regionen. Nexens næste større UK-projekt er Golden Eagle, der er navnet på et af de største oliefund i den britiske del af Nordsøen inden for de sidste ti år. Den første olieproduktion i Golden Eagle forventes at ske i slutningen af 2014. 

Kevin Reinhart, midlertidig CEO i Nexen, siger i en pressemeddelelse, at CNOOC er en af verdens største og uafhængige olie- og gasselskaber, og at transaktionen åbner for markante investeringer i Nexens forretninger, og at den åbner døre for nye muligheder for selskabets ansatte.

Den nye ejer er ifølge aftalen forpligtet til Nexens aktiver og investeringsplaner i Nordsøen, herunder Buzzard og Golden Eagle.

Samtidig med nyheden om opkøbet af Nexen meddelte det det kinesiske olieselskab Sinopec ifølge Ritzau Finans og Blloomberg, at  selskabet har købt 49 pct. af det canadiske olieselskab Talisman Energys britiske forretningsenhed. Købsprisen er aftalt til 1,5  mia. dollar. (9,4 mia. kr.).
 

K North Sea overstråler Norge i boreinvesteringer 

Historisk høj ordrebeholdning i Semco Maritime 

Semco Maritime overtager britisk ingeniørvirksomhed 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også