ShippingWatch

Medie: Maersks gigantbud i Virginia møder skarp kritik

Flere af Maersk Lines konkurrenter advarer bl.a. den amerikanske transportminister mod at give APM Terminals "monopol" i Port of Virginia, skriver nyhedsmedie. APM Terminals har budt op imod fire mia. USD eller over 20 mia. kroner for at drive havnen. 

Foto: Hanjin

A.P. Møller - Mærsks planer om at overtage driften af Port of Virginia på den amerikanske østkyst møder hård modstand fra flere af koncernens konkurrenter, der skriftligt har advaret  den amerikanske transportminister og andre politikere om, at Mærsk får monopol til stor skade for havnen og andre rederier. APM Terminals har for godt tre uger siden budt op til fire mia USD eller over 20 mia. kroner for at overtage driften af havnen.

"Koncession til et enkelt, privatejet udenlandsk selskab vil være til stor skade for Port of Virgina. Dette monopol vil klart være en forhindring for gennemsigtighed i drift af havnen og konkurrencedygtige, markedsbaserede priser," fastslår adm. direktør for Hanjin Shipping America LCC, S.Y. Kim, i en henvendelse 14. juni til Virginias guvervør Bob McDonnell ifølge nyhedsmediet The Virginian-Pilot.

Koreanske Hanjin Shipping er storkonkurrent til Maersk Line og det største containerrederi i havnen i Virginia målt på import- og eksportmængder. Også japanske K Line America har udtrykt stærk bekymring ved udsigten til, at APM Terminals får kontrol med terminalerne i havnen.

"Vi er alvorlig bekymret for, at en division i A.P. Møller - Mærsk får kontrol med alle terminaler i Hampton Roads, og som vil foretrække Maersk Line til skade for konkurrenterne," skriver CEO i K Line America Kazuhiro Matsukawa til den amerikanske transportminister Sean Connaughton. I brevet understreger K Line, at det ikke kun handler om priser, men også potentielle interessekonflikter i forhold til prioriteter i havnen i den daglige drift.

I en mail til The Virginian-Pilot skriver Eric Sisco, chef for APM Terminals Americas, at man er bekendt med, at nogle rederier har udtryk bekymring:

"Vi har i sinde at diskutere dette med dem i denne proces, og vi forventer, at vi kan besvare deres bekymringer."

Den amerikanske transportminister Sean Connaughton fastslog fredag i sidste uge, at selskabernes bekymringer vil indgå i evalueringen af tilbuddet fra APM Terminals.

APM Terminals har indtil den 12. juli til at præsentere sine planer, og Virginia Port Authority regner med at have en afgørelse klar inden årets udgang.

APM Terminals har i sit tilbud, ifølge The Virginian-Pilot, sagt, at selskabet vil tredoble antallet af containere i havnen fra to mio. i 2011 til omkring seks mio. i 2035. Tilbuddet på driften gælder i 48 år og indebærer bl.a., at APM Terminals vil udvide havnen. 

 

Medie: Flere modbud på terminalaktiviteter i Virginia 

APM Terminals gigant-bud på Port of Virginia bydes velkommen  

Mærsk investerer i Virginia-terminaler

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs