ShippingWatch

DR: Nordkoreanske arbejdere brugt på dansk krigsskib

Et polsk skibsværft har ifølge DR-dokumentar anvendt nordkoreanske arbejdere på det nye danske inspektionsfartøj Lauge Koch, der bygges færdig på Karstensens Skibsværft i Skagen.

Foto: David Guttenfelder/POLFOTO/AP/arkiv

Den danske flådes nyeste inspektionsfartøj Lauge Koch, der skal tages i brug i december i år, er bygget delvist på et polsk skibsværft, der har brugt nordkoreanske arbejdere. Det skriver dr.dk.

Nordkoreanerne har ifølge kontrakter, kvitteringer og øjenvidner deltaget i byggeriet af det danske skib, fremgår det af en dokumentar på DR2.

Den samlede pris på skibet Lauge Koch er på over en halv milliard kroner, og Forsvaret har hyret det danske Karstensens Skibsværft til at bygge skibet.

Karstensen har henlagt en del af byggeriet til skibsværftet Crist i Polen, hvor arbejdskraften er billigere.

Crist har hyret en polsk underleverandør, som har brugt nordkoreanske arbejdere, ansat via firmaet Rungrado. Det statsejede nordkoreanske Rungrado er nu ramt af sanktioner, blandt andet på grund af ulovlig handel med missilteknologi.

"Nordkoreanske arbejdere i udlandet er en vigtig kilde til hård valuta til at udvikle det nordkoreanske atom- og missilprogram. Hvis danske skatteyderes penge er brugt til atom- og missilprogrammet, så er det katastrofalt," siger den sydkoreanske ambassadør i Danmark, Jai-chul Choi i DR2-dokumentaren.

Forelagt DR's dokumentation siger brigadegeneral Anders Mærkedahl fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse til dr.dk:

"I lyset af at det er et meget stort værft, og der er lavet alle mulige forskellige dele af arbejdet rundt om på hele det her værft, så kan vi jo ikke med stor overbevisning sige, at der ikke er nogen af de her nordkoreanske arbejdere, der har været med til at bøje en plade eller skære et eller andet stykke metal ud."

Skibsregistre jagter falske skibe fra Nordkorea 

FN har kortlagt, at nordkoreanerne bliver sendt ud til mindst 40 forskellige lande. Primært Rusland og Kina samt afrikanske og mellemøstlige lande. Men også EU-lande, herunder Polen.

Siden Kim Jong-un kom til magten er antallet af nordkoreanske arbejdere i udlandet ifølge FN steget. Det skønnes at landet har sendt op imod 100.000 nordkoreanere ud. FN's sikkerhedsråd har flere gange udtalt bekymring over, at de mange penge, der tjenes i udlandet, bruges på Nordkoreas illegale atomprogram.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skriver i en mail til dagbladet Information, at det vil være "helt skandaløst", hvis der har været tvangsarbejdere i Polen. Det skriver Ritzau.

Ministeren vil dog ikke gøre noget for at undersøge sagen nærmere.

Kina følger FN og begrænser olieeksport til Nordkorea 

USA indfører nye shipping-sanktioner mod Nordkorea  

Nordkoreanske tankskibe henter olie i Rusland 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs